Площад "Люксембург" ври и кипи от българи и румънци (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7237149 www.24chasa.bg
Море от развети трикольори и жълти жилетки изпълни брюкселския площад Люксембург Снимки: Авторът

Всички наши депутати надянаха жълти жилетки

Море от развети трикольори и жълти жилетки изпълни брюкселския площад "Люксембург", където българи и румънци протестират срещу пакета "Мобилност". Цялото пространство ври и кипи.

"Тук сме, за да спрем кражбата на бизнес и да спрем стотици хиляди българи и румънци да се превърнат насила в емигранти. Долу пакета "Макрон", долу разделението", нажежи множеството евродепутатът Ангел Джамбазки. За импровизирана сцена служи ремаркето на тир, където е разпънат огромен транспарант "Европа на две скорости = заден ход за България!"

"Всички колеги сме изключително обединени в тази кауза", заяви Филиз Хюсменова от ДПС, която държи плакат "Свободен пазар - реална конкуренция".

Тя допълни, че без разлика на цвят, българските евродепутати стоят като един зад нашите превозвачи и националния интерес.

"Изключително добре сме координирани помежду си и непрекъснато се информираме един друг докъде сме стигнали с ангажиментите, които трябва да изпълним", каза Хюсменова. По думите й тяхната битка продължава и заседанието на Транспортната комисия съвсем не е финалът. Предстои гласуване в пленарна зала, след което ще се проведе Триалог и там българското правителство отново ще има възможността да защитава позицията на превозвачите.

На същото мнение е и депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов. Облечен в жълта жилетка и застанал сред протестиращите, той обясни, че предстоят още консултации, за да се прецени какво ще влезе в залата на Европарламента. На трибуната на импровизираната сцена се редуват различни оратори, а румънски евродепутат буквално екзалтира множеството.

Депутатите от БСП Манол Генов и Георги Свиленски също са на протеста в Брюксел. Очаква се да пристигне евродепутатът Петър Курумбашев, за да съобщи какво е решението на транспортната комисия в Европарламента.

"Не се съмнявам, че днешния ден ще ни донесе успех, макар и частичен. няма да позволим да ни отнемат това, което дълги години сме изграждали. А сега ни казват: "Отивайте там, откъдето сте дошли!", заяви Георги Петърнейчев, президент на Асоциацията на международните превозвачи.

Целият транспортен бранш е обединен и твърдо ще се бори за правата с, категорични са присъстващи.

Митингът продължава.

Очаквайте подробности!