Прецедент в Брюксел! Протестът на превозвачите и депутатите ни отложи пакета “Макрон” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238399 www.24chasa.bg
Министър Росен Желязков уверява протестиращите, че новините са добри. Вляво от него е Андрей Новаков, а вдясно - Петър Курумбашев и Сергей Станишев. СНИМКИ: РАДКО ПАУНОВ

Транспортната комисия прие 1 и отхвърли 2 от докладите по спорните промени, а за да влязат в пленарната зала, те трябва да са анблок

Правната служба на ЕП не знае какво следва, защото досега не е имало подобен казус

Полюсни емоции владяха часове наред българските превозвачи, окупирали с плакати площад “Люксембург” в центъра на Брюксел вчера. Първият български международен протест на превозвачите най-напред чу “най-лошия вариант”, после скандира “Победа”, а накрая завърши с мощно Дунавско хоро.

Стотици с жълти жилетки изпълниха пространството в сърцето на белгийската столица. Пътуваха цяла нощ и пристигнаха с два чартърни полета от София.

С шествие преминаха по улиците на Брюксел, за да стигнат до площада.

Камион послужи

за сцена,

на която се редуваха оратори от целия транспортен бранш и депутати от всички политически сили.

На моменти въздухът трепереше от скандирания. Малко преди финала на протеста долетя вест, че транспортната комисия на Европейския парламент е отхвърлила всички български искания. “Много лош вариант, но мачът не е изгубен”, коментираха евродепутатите Светослав Малинов, Илхан Кючюк и Петър Курумбашев.

Само няколко минути по-късно на сцената се качи транспортният министър Росен Желязков, придружен от евродепутатите Петър Курумбашев и Сергей Станишев. Множеството изригна с “Ура”, когато министърът обяви, че битката не само не е загубена, но може да се каже, че донякъде е спечелена.

“Два от докладите по пакета “Мобилност” - за командировките на българските шофьори и за почивката в кабините на камионите, бяха отхвърлени от транспортната комисия. А третият доклад - за връщането на всеки 3 седмици в родината, беше одобрен. Но понеже трите доклада трябва да се гласуват анблок, те не могат да влязат в пленарната зала в ЕП поради липса на правно основание”, обясни Росен Желязков.

Това на практика означава, че засега текстовете не могат да влязат за гласуване в пленарната зала на ЕП и положението с командировките на международните шофьори остава такова, каквото е в момента.

Всеки доклад е неразделна част от останалите, включително неприетите. След като дори един от трите падне, пакетът “Мобилност” не може да влезе за гласуване. А днес паднаха два. От днес шансът да не се занимаваме въобще с пакета се увеличи неимоверно. И със сигурност пакетът “Макрон” няма да бъде гласуван през януари. Това разясни пред “24 часа” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Заедно със Сергей Станишев и Петър Курумбашев от ПЕС той гласува против промените в транспортната комисия.

“Победа или загуба е това”, питаха се в първия момент представителите на българския транспортен бранш. Желязков помоли да се забравят категориите “победа” и “загуба” и повтори, че новините са добри.

Неочакваното решение на транспортната комисия свари поддръжниците на пакета “Макрон” неподготвени. Наложи се спешна среща на координаторите на всички парламентарни групи в ЕП, за да решат какво следва. Резултатите от нея огласи Андрей Новаков: “Бе постигнато споразумение, че пакетът “Макрон” се замразява до края на месеца. Иначе според календара на институцията той щеше да влезе в пленарната зала най-вероятно още другата седмица в Страсбург”.

“Никога досега в Европейския парламент не е имало случай един доклад да бъде отхвърлян три пъти. Правната служба на ЕП не може да каже какво следва оттук нататък”, изтъкна още Новаков пред “24 часа”. Безпрецедентно е и това един пакет да бъде раздробен толкова много, като “Мобилност” днес, допълни той. Новаков сподели още, че до сряда вечерта с колегите му са правили сметки, според които българската позиция е била губеща с три гласа.

Буквално

в последния

момент испанци

и португалци са

решили да ни

подкрепят

в комисията.

“В залата присъства и министърът на транспорта Росен Желязков, който през последните два дни направи изключително много срещи. През цялото време се чуваха и възгласите на превозвачите от площада”, разказа още евродепутатът от ГЕРБ.

“Това е сериозно постижение предвид баланса на силите между държавите в ЕП. При това развитие е малко вероятно въпросът да бъде отнесен до пленарната зала. Ще продължим да работим за отлагането на целия пакет за следващия мандат на ЕП и цялостното му преразглеждане, за да се постигне по-добър баланс между интересите на различните държави, транспортния бранш и работниците”, написа във фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

На протеста българските превозвачи получиха мощна подкрепа от румънските си колеги. “Искат да ни отнемат това, което дълги години сме изграждали, и сега ни казват: “Отивайте там, откъдето сте дошли”, заяви Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища.

За двойни стандарти, които ще ударят страните от периферията, предупреди Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи.

“Здравейте, герои! Вие бяхте този допълнителен глас вътре, вие бяхте тези, които наклонихте везните. Които направихте така, че два от три доклада да паднат. Вие сте победителите! Вие сте виновни това да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте!

Вие не се

уплашихте!

Доказахте, че не

могат да ви

запушат устата

Че понякога едно плюс едно значи три. Ваша е заслугата! Искам да благодаря и на Ангел (Джамбазки) за това, което направи, на Петър (Курумбашев) и на Сергей (Станишев), с които гласувахме заедно вътре. Но най-вече на вас - вие сте герои!”, емоционално се обърна към множеството Андрей Новаков, който миналата година пропътува разстоянието от Брюксел до България с тир, за да усети как живеят шофьорите.

Сред протестиращите, облечени в жълти жилетки, бяха още депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов, от БСП Георги Свиленски и Манол Генов. Евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова и съпартиецът ѝ - председателят на парламентарната комисия по транспорт Халил Летифов, държаха плакати “Свободен пазар, реална конкуренция”.

“Всички сме обединени в една справедлива кауза. Изключително добре сме координирани помежду си и се информираме кой докъде е стигнал със задачите, за да защитим българския интерес”, обясни пред “24 часа” Хюсменова. В това време разпален румънски евродепутат ръкомахаше от сцената.

Най-пламенен обаче беше Ангел Джамбазки: “Тук сме, за да спрем кражбата на бизнес, както и да спрем стотици българи и румънци да се превърнат в емигранти. Долу пакета “Макрон”, долу разделянето на съюза. Викнете силно, да ви чуят!”, призова евродепутатът от ВМРО.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.