Атина: Ще подобрим условията в бежанските лагери

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238429 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Гръцкото правителство увери днес, че действа за подобряване на условията в пренаселените бежански лагери на остров Лесбос и остров Самос, като подчерта, че хиляди хора са били прехвърлени към лагери в континенталната част на Гърция през 2018 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

В отговор на отправените наскоро критики от неправителствената организация Оксфам за изоставяне в лагери на гръцките острови на стотици бременни жени и малолетни без придружител, гръцкият министър по миграционната политика Димитрис Вицас заяви, че "29 090 души", основно лица в уязвимо положение, са били прехвърлени през 2018 г. в лагери в континенталната част на Гърция.

"Лекари ще бъдат изпратени до края на януари" на островите, за да се попълнят липсите, добави министърът на пресконференция.

Подобно на множество международни и неправителствени организации, включително Амнести интернешънъл, Оксфам критикува в доклад, публикуван в сряда под заглавие "Уязвими и изоставени" нехигиеничните условия, дължащи се най-вече на "хроничната липса на персонал" и на "процедурите с пропуски" в лагера Мория на остров Лесбос и в други лагери на гръцките острови в Егейско море.

Тези острови продължават да бъдат вход към Европа за мигранти и бежанци, пристигащи от разположените в близост турски брегове.

"Два нови лагера ще бъдат създадени в континенталната част на Гърция с капацитет за 1500 души", за да се вземат мерки за решаване на проблема с пренаселеността в лагерите на островите, посочи Вицас.

През ноември Върховният комисариат на ООН за бежанците критикува лошите условия в приемните центрове на остров Самос и Лесбос.

На остров Лесбос близо 6500 бежанци живеят в лагера Мория, който е предвиден за три пъти по-малко хора. Близо 2000 от тях живеят в поле извън лагера.

Ние действаме за намаляване на броя на хората на островите, посочи министърът.

Над 70 000 мигранти и бежанци живеят сега в Гърция, уточни министърът.

През 2018 г. 47 929 души са влезли в Гърция, от които 32 115 през островите в Егейско море в близост до турските брегове, което представлява увеличение с 10 процента спрямо предишната година, и 15 814 - през сухопътната гръцко-турска граница в североизточната част на страната, което е почти тройно в сравнение с 2017 г., посочи министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да