Атина: Ще подобрим условията в бежанските лагери

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238429 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Гръцкото правителство увери днес, че действа за подобряване на условията в пренаселените бежански лагери на остров Лесбос и остров Самос, като подчерта, че хиляди хора са били прехвърлени към лагери в континенталната част на Гърция през 2018 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

В отговор на отправените наскоро критики от неправителствената организация Оксфам за изоставяне в лагери на гръцките острови на стотици бременни жени и малолетни без придружител, гръцкият министър по миграционната политика Димитрис Вицас заяви, че "29 090 души", основно лица в уязвимо положение, са били прехвърлени през 2018 г. в лагери в континенталната част на Гърция.

"Лекари ще бъдат изпратени до края на януари" на островите, за да се попълнят липсите, добави министърът на пресконференция.

Подобно на множество международни и неправителствени организации, включително Амнести интернешънъл, Оксфам критикува в доклад, публикуван в сряда под заглавие "Уязвими и изоставени" нехигиеничните условия, дължащи се най-вече на "хроничната липса на персонал" и на "процедурите с пропуски" в лагера Мория на остров Лесбос и в други лагери на гръцките острови в Егейско море.

Тези острови продължават да бъдат вход към Европа за мигранти и бежанци, пристигащи от разположените в близост турски брегове.

"Два нови лагера ще бъдат създадени в континенталната част на Гърция с капацитет за 1500 души", за да се вземат мерки за решаване на проблема с пренаселеността в лагерите на островите, посочи Вицас.

През ноември Върховният комисариат на ООН за бежанците критикува лошите условия в приемните центрове на остров Самос и Лесбос.

На остров Лесбос близо 6500 бежанци живеят в лагера Мория, който е предвиден за три пъти по-малко хора. Близо 2000 от тях живеят в поле извън лагера.

Ние действаме за намаляване на броя на хората на островите, посочи министърът.

Над 70 000 мигранти и бежанци живеят сега в Гърция, уточни министърът.

През 2018 г. 47 929 души са влезли в Гърция, от които 32 115 през островите в Егейско море в близост до турските брегове, което представлява увеличение с 10 процента спрямо предишната година, и 15 814 - през сухопътната гръцко-турска граница в североизточната част на страната, което е почти тройно в сравнение с 2017 г., посочи министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с