Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 ч., хаосът в европейската столица на културата остава

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238470 www.24chasa.bg
Вавилонската кула се извисява върху затворения централен бул. “Цар Борис Трети Обединител”.

Заради изкопите, загражденията, камарите с пръст и затворените улици кметът Иван Тотев не успя да убеди съгражданите, че това е голям празник за тях. Кани ги на церемонията в събота с 30 хиляди безплатни одеяла и шалове, закупени без обществена поръчка - нямало време, а и били евтини

Въпреки масовите критики срещу пловдивския кмет за състоянието на града, стартът на европейската столица на културата за 2019 г. е тази събота.

Центърът на Пловдив обаче е като след война. Изкопи, заграждения, камари с пръст, затворени улици. И на няколко крачки от този хаос се извисява 30-метрова сцена. Съоръжението е издигнато на централния булевард - “Цар Борис Трети Обединител”, който от 27 декември е затворен и взриви движението в целия град.

Така наречената

вавилонска кула

с охраната и

логистиката

надхвърля

3 млн. лева

Върху нея ще протече церемонията, която може да се наблюдава от 360 градуса. 3-те милиона ще бъдат изхарчени за час - толкова ще продължи програмата на първото събитие в събота.

Над 1,2 милиона лева са отишли за реклама на старта, но няма официална информация в кои точно медийни канали се е случило това.

Още преди дни културният министър Боил Банов призна публично, че много от обектите, които трябваше да бъдат готови за европейска столица на културата, няма да бъдат завършени. 

Въпреки това културният министър, който е люто обиден на пловдивския кмет Иван Тотев, ще бъде сред гостите на церемонията. Очакват се и Мария Габриел и вицепрезидентът Илиана Йотова, да са на кулата “Вавилон”.

Най-големият

отсъстващ

вероятно ще е

премиерът

До късно вечерта в четвъртък от екипа на Бойко Борисов нямаше официално потвърждение на поканата.

Според осведомени министър-председателят не одобрявал начина на действие на кметската управа, която трябваше да подготви града за европейска столица на културата. Сайтове и телевизии от дни описват ситуацията в Пловдив. Местните прибавят свои чувства към репортажите как изглежда градът преди голямото откриване - все едно да поканиш гости на Нова година, а да разхвърляш къщата си за основно чистене към 20 ч на 31 декември.

Да ги посрещнеш сред кофи, метли, парцали, столове върху масата и прочие неразбории, а да твърдиш, че си готов за домакинството. Да изтъкваш, че

въпреки хаоса

ще си прекарат

чудесно,

защото иначе къщата ти е много хубава и домакините са изключително гостоприемни.  

Церемонията започва в събота в 19 ч и свършва в 20. Кратки речи, светлинни ефекти, Валя Балканска, Теодосий Спасов, кукери, местни хористи.

“На когото не му харесва - не разбира от изкуство!” Това е философията на общинската фондация “Пловдив 2019”, чийто председател е кметът Иван Тотев.

Мнозина се молят всичко да мине без инциденти. Защото да качиш над 1000 доброволци и артисти на минусови температури по тъмно на тази височина, е голям риск.

Иван Тотев обаче има друго виждане: “Избрахме откриването да е на бул. “Цар Борис Трети Обединител”, защото това е мястото, на което може да стане нещо запомнящо се. Дори и когато се критикува заради проблемите с трафика и за ваканцията на учениците, тогава пак говорим за събитието и го популяризираме”.

Всеки втори пловдивчанин обаче е недоволен. Търпението заради разкопаните и затворени улици се изчерпа и

хората не

припознават

“грандиозното

откриване" като

свой празник

Първоначално фондация “Пловдив 2019” се готвеше за 80-хилядна публика на 12 януари. После коригираха очакваните гости на 50 000.

Сега намалиха цифрата до 30 000, но и тя според организаторите е прекалено оптимистична за студената съботна вечер.

Затова и на организаторите хрумна да стимулират пловдивчани с безплатни поларени шалчета и одеяла с логото на фондацията.

Лично кметът Тотев направи демонстрация.

“Сините са за момченцата, розовите - за момиченцата, а бежовите - за елфите”, каза той. И се заметна с бежово покривало.

Сред шалчетата

имало и червени.

Те били за

симпатизантите

на БСП

Нито кметът, нито шефът на фондация “Пловдив 2019” Кирил Велчев казаха с точност колко пари са похарчени за тях.

Споменаха, че шаловете били 15 000, толкова наброявали и одеялата. Обществена поръчка не била обявена, защото били под прага и не се изисквал конкурс.

“Ще се преброят бедните и бедните духом”, тутакси написаха в социалните мрежи пловдивчани, иронизирайки примамките с подаръците.  

Но ако за одеялата хората се шегуват, то за състоянието на града в навечерието на най-важното събитие, директно атакуват местната власт. Централният площад буквално е разоран. За реконструкцията и преустройството му се говори отпреди 4 години, когато Пловдив спечели титлата. Изливането на подпорни стени обаче започна малко преди Коледа. Багери, изкопи, изливане на бетон могат да се видят в сърцето на града.

Археологическите обекти са буренясали и запуснати, а щяха да бъдат експонирани и интегрирани в съвременния площад. В много начален строеж е и галерията на ул. “Гладстон”. Вместо да бъде ремонтирана, съществуващата на същото място експозиция беше съборена през лятото на 2018 г.

Преустройството на бившия детмаг “Снежанка” в галерия на практика бе стопирано заради обжалвания на процедурите в съда. Същото е положението и с галерията в Стария Пловдив.

Иначе държавата отдавна е изпълнила ангажимента си към Пловдив и е превела на общината 20 млн. лева на траншове за културна инфраструктура. Тези пари почти стоят неусвоени.

Другият голям проект, с който Пловдив спечели титлата, е адаптирането на остров Адата. Той също се оказа частен. И нищо няма да се състои там.

Няма го и проекта “Махала”, предназначен за “Столипиново”, изтъква Манол Пейков.

Собственик на фалшиви сайтове и ексдепутатка печелят поръчки, като се правят на конкуренти

Две от последните обществени поръчки, свързани със столицата на културата, са обявени в последния момент - през декември м.г., и са спечелени от пловдивската “Декодизайн груп” ООД. Нейни собственици са Емил Капон, съпругата му Мария Капон - бившата депутатка от ЕНП, и Георги Сотиров.

Фирмата е обявена за победител за доставка на трансформатор за захранването на 30-метровата сцена кула и за монтажна техника. Пределната цена е била 139 700 лева, но “Декодизайн груп” дава 139 648 лева и грабва двата договора. Отпадналите конкуренти са “Експо-тим” ООД на Ивайло Жеглов и “Манира” ЕООД на Арман Бабикян. Последният е бивш политически пиар на СДС. След като скъсва със сините, той работи активно за партията на Мария Капон.

Интересен е фактът, че за първата поръчка за трансформатора неговата фирма “Манира” дава цена с малко по-висока от тази на “Декодизайн груп”. Бабикян предлага оферта от 70 214 лв., а “Декодизайн груп” - 69 800, и печели. При втората поръчка за монтажна техника “Декодизайн груп” отново е първа с предложение от 69 870 лв. “Манира” е пуснала оферта с 4600 лв. отгоре.

Преди месец “24 часа” разкри, че Бабикян плаща домейна на сайта информиран.нет. Страницата се прочу с фалшиви новини за политици.

“Ние сме всички цветове” и огнено шоу на 12 януари

С грандиозен спектакъл ще бъде открита столицата на културата в Пловдив. В шоуто “Ние сме всички цветове” участват 1500 души, които ще се качат на специалната кула сцена, издигната в центъра - на пространство на бул. “Цар Борис III Обединител” и бул. “Мария-Луиза”. Конструкцията е с височина 30 м, осигурява видимост от 360 градуса и тежи 200 тона заедно с изпълнителите.

Тя е на 6 нива, но заради мерки за сигурност изпълнителите ще бъдат на 5 от тях. Съоръжението е с два подиума с дължина 100 м.  

“Кулата е единствена по рода си и е издигната специално за събитието от немски специалисти”, обясняват организаторите от фондация “Пловдив 2019”. Конструкцията е опасана с 350 осветителни тела, на нея са монтирани 360-градусови екрани.

Артистичен директор на спектакъла е Свен Сьорен Байер, а режисьор Питър Брикс. Хореограф е Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер. Програмата е разделна на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

“Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто - той носи посланието за връзка между миналото и настоящето”, казват от “Пловдив 2019”. В концерта ще се включат над 200 кукери от Пловдивския регион, 22-ма млади актьори от националната гимназия за сценични и екранни изкуства в града, ансамбъл “Тракия”, 200 хористи, 20 гайдари, както и възпитаници на Академията за музикално и танцово изкуство, които ще свирят на лазерни арфи.

На сцената ще се качат и 1000 доброволци от Пловдив. В концерта ще се включат и 150 деца от спортното училище. Спектакълът ще завърши със заря и изпълнение на Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев. След това започва шоуто на немския диджей Шилер. Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,