Измамни и опасни сайтове ще може вече да блокира и руската Централна банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238843 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Държавната дума започна новата си сесия, като придвижи стари абсурдни инициативи, отбелязва "Ведомости".

Изданието коментира нашумели законопроекти, предвиждащи административни наказания за умишлено медийно разпространение на лъжливи новини и информация, изразяваща в неприлична форма неуважение към обществото, държавата и държавните органи.

По данни на вестника руското министерство на съобщенията е реагирало с отрицателно становище на поправките за обида на властите. Според зам.-министъра Алексей Волин термините, използвани в проекта, може да се тълкуват твърде широко, а законодателството бездруго ограничава публичното използване на неприлична лексика, предава БТА.

Хората в Русия имат конституционното право свободно да изразяват мнения, напомня Волин: "Една от задачите на държавните органи е спокойно да изслушват критиките срещу дейността си. Не са от захар я".

Не се знае обаче дали руският парламент ще вземе предвид препоръките на министерството, посочва "Ведомости" и пояснява, че комисията за борба с корупцията вече е подкрепила законопроектите.

Експерти на комисията - главният редактор на "Московский комсомолец" Павел Гусев и колегата му от "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин, по-рано критикували пред всекидневника проектите с мотива, че медиите в Русия и без това прекомерно се регулират.

Поправките предвиждат разпространението на фалшиви новини, които застрашават живота и здравето на хората или обществения ред, да се наказва с глоби, достигащи за граждани 5000 рубли, за длъжностни лица - 50 000, юридически лица - 1 милион рубли, а сайтовете, публикували фейкове, да се блокират без съд с решение на прокуратурата.

Авторите искат още публично проявеното в неприлична форма неуважение към държавата да се приравни с дребното хулиганство, нарушителите да се наказват с глоби до 5000 рубли или арест до 15 денонощия, а сайтовете да се блокират по същата схема.

Измамни и опасни сайтове ще може вече да блокира и руската Централна банка. Съответният законопроект може да бъде приет още тази пролет, пише "Комерсант".

Фактически Банката на Русия получава правото да блокира определено съдържание, преди да се произнесе съдът, а също и да подава съдебни искове в такива случаи, се казва в статията, цитирана от Би Би Си.

В случаите с директни интернет измами - финансови пирамиди и сайтове на фирми-двойници, веригата от действия се свива до минимум, обяснява вестникът. Блокирането на такъв сайт ще отнема 24 часа - домейн адресът ще се включва в "черния списък" на ресорната държавна агенция Роскомнадзор. Така нежеланата информация ще бъде скрита от потребители, още преди съдът да разпореди пълното й изтегляне от световната мрежа.

Защото сега времето за разпращане на необходимите документи по различни ведомства е достатъчно, за да съберат мошениците максимално възможните средства и да "източат" пирамидата или пък да я раздуят с активен интернет маркетинг, посочва Централната банка на Русия.

Бързото блокиране силно ще намали броя на потенциалните жертви, защото "аудиторията на мошениците" общо взето не знае как да заобикаля забраните в интернет, прогнозира Владимир Дияков, собственик на Crypto Detectives - агенция за разследване на проекти с криптовалути.

Руските власти обаче няма как да спрат рекламата на пирамиди в социалните мрежи, убеден е експертът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.