Мария Цънцарова и Стоян Георгиев оборват митовете за журналистическите разследвания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238991 www.24chasa.bg

Разследващите журналисти Мария Цънцарова и Стоян Георгиев разясниха част от особеностите при работа по журналистически разследвания в ново видео от онлайн поредицата „Новините отвътре“ на сайта на bTV Новините.

Противно на все по-масовото схващане, не всяка ударна новина или бомбастична история заслужава етикета „разследване“.

„Репортерът трябва да е успял да стигне по-дълбоко, отколкото им се иска на всички замесени. Когато отидеш до хората, които не искат да се покажат, когато стигнеш до факти, които някой предпочита да останат скрити и успееш да дадеш по-цялостна картина на даден казус, едва тогава е приемливо да се нарече „разследване“, пояснява Мария Цънцарова.

Според Стоян Георгиев голяма част от заблудите, свързани с разследванията, идват от социалните мрежи, където се залага основно на емоцията и въздействието върху публиката. Затова той съветва хората да поставят под съмнение всичко.

Често се оказва, че новините, които се разпространяват онлайн, нямат нищо общо с реалността, когато започнат да се разработват в дълбочина.

„Всички тези неща размиват доверието… и така някои хора постигат нещо, което много искат – да няма доверие към журналистите“, коментира Цънцарова.

Разследващите репортери на bTV оборват мита, че трудното в работата им е да намерят и разработят случая.

„Лесната част е да намериш случая, да провериш фактите, да потърсиш засегнатите страни. Тогава идва моментът, в който трябва да имаш подкрепа и да знаеш, че когато разследването се излъчи, няма да останеш сам срещу някой, който има всички механизми да ти отвърне, и то не по честен начин. Тук е силата и ролята на хората, които стоят зад гърба ни и са готови да затворят телефона и да кажат „Ние стъпваме на факти. Заповядайте да кажете позицията си в ефир“, казва Цънцарова.

Заплахите към разследващи журналисти обаче никога не се случват директно.

„Може полицаи да те поканят на среща, да осъзнаеш, че срещата, на която ти задават някакви въпроси, е съвсем неформална – и тогава си даваш сметка, че човекът, чиито интереси си засегнал, ти е изпратил полицаи“, споделя Стоян Георгиев.

Още за работата на репортерите, за измамите, за работата с документи и рисковете в професията, вижте във видеото.

Още за тайните на телевизионните разследвания.

Целта на поредицата от кратки видеоматериали на bTV „Новините отвътре“ е да помогне на онлайн потребителите да разпознават по-лесно истината в днешната информационна среда, повлияна от фалшивите новини и непровереното съдържание в социалните мрежи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.