Мария Цънцарова и Стоян Георгиев оборват митовете за журналистическите разследвания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238991 www.24chasa.bg

Разследващите журналисти Мария Цънцарова и Стоян Георгиев разясниха част от особеностите при работа по журналистически разследвания в ново видео от онлайн поредицата „Новините отвътре“ на сайта на bTV Новините.

Противно на все по-масовото схващане, не всяка ударна новина или бомбастична история заслужава етикета „разследване“.

„Репортерът трябва да е успял да стигне по-дълбоко, отколкото им се иска на всички замесени. Когато отидеш до хората, които не искат да се покажат, когато стигнеш до факти, които някой предпочита да останат скрити и успееш да дадеш по-цялостна картина на даден казус, едва тогава е приемливо да се нарече „разследване“, пояснява Мария Цънцарова.

Според Стоян Георгиев голяма част от заблудите, свързани с разследванията, идват от социалните мрежи, където се залага основно на емоцията и въздействието върху публиката. Затова той съветва хората да поставят под съмнение всичко.

Често се оказва, че новините, които се разпространяват онлайн, нямат нищо общо с реалността, когато започнат да се разработват в дълбочина.

„Всички тези неща размиват доверието… и така някои хора постигат нещо, което много искат – да няма доверие към журналистите“, коментира Цънцарова.

Разследващите репортери на bTV оборват мита, че трудното в работата им е да намерят и разработят случая.

„Лесната част е да намериш случая, да провериш фактите, да потърсиш засегнатите страни. Тогава идва моментът, в който трябва да имаш подкрепа и да знаеш, че когато разследването се излъчи, няма да останеш сам срещу някой, който има всички механизми да ти отвърне, и то не по честен начин. Тук е силата и ролята на хората, които стоят зад гърба ни и са готови да затворят телефона и да кажат „Ние стъпваме на факти. Заповядайте да кажете позицията си в ефир“, казва Цънцарова.

Заплахите към разследващи журналисти обаче никога не се случват директно.

„Може полицаи да те поканят на среща, да осъзнаеш, че срещата, на която ти задават някакви въпроси, е съвсем неформална – и тогава си даваш сметка, че човекът, чиито интереси си засегнал, ти е изпратил полицаи“, споделя Стоян Георгиев.

Още за работата на репортерите, за измамите, за работата с документи и рисковете в професията, вижте във видеото.

Още за тайните на телевизионните разследвания.

Целта на поредицата от кратки видеоматериали на bTV „Новините отвътре“ е да помогне на онлайн потребителите да разпознават по-лесно истината в днешната информационна среда, повлияна от фалшивите новини и непровереното съдържание в социалните мрежи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона