Вълчев: В детския комплекс в Ковачевци има 300 легла, но той се ползва предимно през пролетта и лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239532 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

В Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци има 300 легла и той разполага със столова, със зали и с два открити басейна. Към момента обаче комплексът се използва предимно през пролетта и лятото, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от народните представители Станислав Владимиров и Ирена Анастасова за развитието на Националния детски екологичен комплекс в община Ковачевци, област Перник.

Той припомни, че през 2006 г. са ремонтирани частично покривите на сградите в комплекса, а от 2013 до 2015 г. сградният фонд на комплекса е предоставен за настаняване на бежанци. Тогава от Държавната агенция за бежанците при МС с близо 115 000 лева са направени ремонти дейности в комплекса преди настаняването на бежанците. След напускането на бежанците през 2015 г. в детския комплекс не е извършван основен ремонт, каза министър Вълчев.

Той съобщи, че кметът на община Ковачевци в писмо до МОН отправя предложение за преобразуване на собствеността на комплекса от публична държавна собственост в публична общинска собственост. Идеята на кмета на община Ковачевци е за запазване и утвърждаване на социалната функция на комплекса и чрез кандидатстването по програми да се направи цялостна рехабилитация на Националния детски екологичен комплекс, включващ хотелски и учебен корпус, обясни министър Вълчев. Той добави, че се предвижда също подобряване на инфраструктурата в комплекса и довършване на спортната зала. МОН е изразило положително становище за възможността имотът да бъде предоставен на община Ковачевци по реда за държавната собственост. Изискано е от кмета на Ковачевци да предостави решение от Общинския съвет за придобиване на имота, поискани са също мотивирано становище от областния управител на Перник, актуална скица и финансова обосновка. Към момента обаче в МОН не са постъпили необходимите документи, информира образователният министър.

Той каза, че учебният център в Ковачевци се финансира със средства от държавния бюджет чрез бюджета на МОН, както и от собствени приходи.

Към МОН е и дружеството "Ученически отдих и спорт", в което исторически, назад във времето, са били обособени т.нар. ученически лагери, припомни министър Вълчев. Той отбеляза, че сега близо 70 процента от тях не функционират. "Факт е, че с развитието на частния туристически пазар и с невъзможността да се поддържа ефективно цялата тази голяма инфраструктура, трудно успяваме да осигурим необходимата посещаемост във всички лагери, комплекси и бази, които навремето са се използвали за ученически отдих", коментира министър Красимир Вълчев.

"Възложил съм на директора на Центъра за обучение да ми предложи проекти и количествено-стойностни сметки за поддържане и обновяване през настоящата година на материално-техническата база както на този комплекс, така и на другия комплекс към центъра в Ястребино", заяви министър Вълчев. Той увери, че в рамките на инвестиционната програма на МОН за тази година ще се направят инвестиции в тези два комплекса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от звездите на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл може да продължи кариерата си в друг европейски гранд. Уелсецът е желан от "Байерн" (Мюнхен). Баварският колос е харесал Бейл за заместник на Ариен Робен и Франк Рибери, чиито договори изтичат. Мюнхенци усилено работят по бъдещата селекция и вече се похвалиха с трансфера на френския защитник Бенжамен

Екранният д-р Марио Ковачев, актьорът Велислав Павлов, закъса за фенки. Топпапараците на "България Днес" изловиха героя от "Откраднат живот" да обикаля улиците посърнал поради липса на внимание от минувачи. Павлов се оглеждаше постоянно дали някоя дама няма да го разпознае и нападне за автограф, но повечето хора го подминаваха, без и да забележат,

Антон Радичев яхна колело в най-топлите дни на март, видя "България Днес". Актьорът се възползва от високите температури и обиколи столицата на две гуми. "Хем е екологичен, хем задръстванията не го плашат", похвалиха го случайни пешеходци. Въпреки топлото време Радичев беше облечен с грейка и яке, тъй като при движение му става хладно.