Вълчев: В детския комплекс в Ковачевци има 300 легла, но той се ползва предимно през пролетта и лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239532 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

В Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци има 300 легла и той разполага със столова, със зали и с два открити басейна. Към момента обаче комплексът се използва предимно през пролетта и лятото, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от народните представители Станислав Владимиров и Ирена Анастасова за развитието на Националния детски екологичен комплекс в община Ковачевци, област Перник.

Той припомни, че през 2006 г. са ремонтирани частично покривите на сградите в комплекса, а от 2013 до 2015 г. сградният фонд на комплекса е предоставен за настаняване на бежанци. Тогава от Държавната агенция за бежанците при МС с близо 115 000 лева са направени ремонти дейности в комплекса преди настаняването на бежанците. След напускането на бежанците през 2015 г. в детския комплекс не е извършван основен ремонт, каза министър Вълчев.

Той съобщи, че кметът на община Ковачевци в писмо до МОН отправя предложение за преобразуване на собствеността на комплекса от публична държавна собственост в публична общинска собственост. Идеята на кмета на община Ковачевци е за запазване и утвърждаване на социалната функция на комплекса и чрез кандидатстването по програми да се направи цялостна рехабилитация на Националния детски екологичен комплекс, включващ хотелски и учебен корпус, обясни министър Вълчев. Той добави, че се предвижда също подобряване на инфраструктурата в комплекса и довършване на спортната зала. МОН е изразило положително становище за възможността имотът да бъде предоставен на община Ковачевци по реда за държавната собственост. Изискано е от кмета на Ковачевци да предостави решение от Общинския съвет за придобиване на имота, поискани са също мотивирано становище от областния управител на Перник, актуална скица и финансова обосновка. Към момента обаче в МОН не са постъпили необходимите документи, информира образователният министър.

Той каза, че учебният център в Ковачевци се финансира със средства от държавния бюджет чрез бюджета на МОН, както и от собствени приходи.

Към МОН е и дружеството "Ученически отдих и спорт", в което исторически, назад във времето, са били обособени т.нар. ученически лагери, припомни министър Вълчев. Той отбеляза, че сега близо 70 процента от тях не функционират. "Факт е, че с развитието на частния туристически пазар и с невъзможността да се поддържа ефективно цялата тази голяма инфраструктура, трудно успяваме да осигурим необходимата посещаемост във всички лагери, комплекси и бази, които навремето са се използвали за ученически отдих", коментира министър Красимир Вълчев.

"Възложил съм на директора на Центъра за обучение да ми предложи проекти и количествено-стойностни сметки за поддържане и обновяване през настоящата година на материално-техническата база както на този комплекс, така и на другия комплекс към центъра в Ястребино", заяви министър Вълчев. Той увери, че в рамките на инвестиционната програма на МОН за тази година ще се направят инвестиции в тези два комплекса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,