Петкова търси още ток за борсата, за да паднат цените (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7244583 www.24chasa.bg
Директорът на енергийната борса Константин Константинов, председателят на КЕВР Иван Иванов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов по време на пресконференцията (отляво надясно).

Ерепетата предлагат да има нови продукти, които да оберат пиковите стойности

Да се пуснат още количества ток на борсата, е една от мерките срещу високите цени. Тя е обединила всички участници в срещата, свикана от председателя на КЕВР Иван Иванов в понеделник. В нея участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Петьо Иванов, представители на държавните енергийни компании, на електроразпределителните дружества и на енергийната борса.

С промените в Закона за енергетиката от 1 януари ерепетата са задължени да купуват тока, с който покриват технологичните си загуби, от борсата. Това се сочи като една от причините за скока на цените, в някои часове те минаха 200 лв. за мвтч, а средната цена от 1 до 12 януари бе 145,84 лв. Покупките на ерепетата били 30% от търгуваната на борсата електроенергия. Причината е, че при голямото потребление в зимните месеци се качвали и технологичните загуби.

Министър Петкова заяви, чеАЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК ще предложат допълнителни количества електроенергия на борсата, което е оздравително и ще създаде спокойствие на пазара.

По силата на делото на ЕК “БЕХ - електричество” трите държавни дружества бяха задължени да предоставят на платформата “Ден напред” 690 мегавата всеки час, а от 19 януари ангажиментът е количествата да надминат 700 мегавата.

Петкова заяви още, че ще се предложи електроенергия от ТЕЦ “Марица-изток 2” и малко от “Козлодуй”. Но поясни, че никой не може да задължи теца да продава на загуба. Тя припомни задължението на централата да купува въглеродните емисии и че тези разходи трябва да бъдат обезпечени. Основна част от себестойността на тока от теца са харчовете за емисии, а тенденцията е те да растат.

Втората мярка е разработване на нови стандартизирани продукти, които да се предлагат най-вече на платформата за двустранни договори. Ерепетата имат седем дни да ги предложат.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че двете мерки са краткосрочни и в рамките на седмици трябва да бъдат реализирани.

Третата е пазарното обединение с регионалните борси, което е и изискване на еврорегламент. Така ще се създаде ликвидност на българската борса. Затова обаче се изискват промени в енергийния закон и по-конкретно отпадането на експортната такса, заяви Иван Иванов.

Константин Константинов, изпълнителен директор на енергийната борса, заяви, че в най-напреднала фаза са преговорите за пазарно обединение на платформите за търговия “Ден напред” със Северна Македония и с Румъния за пазара на платформата в “Рамките на деня”.

Директорът на енергийната борса Константин Константинов, председателят на КЕВР Иван Иванов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов по време на пресконференцията (отляво надясно).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фитнес звезда грее на "Герена"! Това е съпругата на защитника на "Левски" Нуно Рейш - Таня. Тя е сензация в родната Португалия, а вече има и български фенове. Футболната съпруга е серитифициран персонален фитнес инструктор. Тя работи към голям австралийски спортен консорциум, който разполага с треньори в целия свят.

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев от години е определян като върл почитател на дефанзивния футбол. Фактите показват друго, откакто е начело на "сините". Футболистите му имат най-добрата голова разлика в Първа лига "+13". В деветте кръга досега те са отбелязали 20 попадения. Получили са 7. Единственият отбор, който се е разписвал повече пъти,

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,