България изпревари по демокрация Полша и Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7244764 www.24chasa.bg

В изключително авторитетната класация на “Икономист”

Още две страни са след нас - Румъния и Хърватия

България изпреварва по ниво на демокрация държави като Полша и Унгария, които дълго време възприемахме като модел на политическо развитие по време на прехода, според новата класация на “Икономист интелиджънс юнит”, свързана с авторитетното списание “Икономист”.

България е на 46-о място от 167 страни в света с резултат 7,03. Полша е на 54-а позиция. Унгария е на 57-о място.

България изпреварва и още две страни от Европейския съюз - Румъния и Хърватия.

Румъния е с резултат 6,38 и 66-а позиция. Според Индекса на демокрацията северната ни съседка отбелязва забележително влошаване на качеството на демокрация.

“Икономист” класира България по качество на демокрацията и преди Хърватия, която е на 60-о място с резултат 6,57.

От страните в Централна и Източна Европа с по-добри оценки на демократичните процеси, отколкото у нас, са подредени Естония, Чехия, Словения, Литва, Латвия и Словакия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.