Китай ще проведе първата мисия за проучване на Марс със сонда около 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7245085 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

На 14 януари в Пекин заместник-директорът на Китайската космическа агенция и заместник главнокомандващ на проекта за проучване на луната У Йенхуа заяви, че благодарение на успеха на мисията на „Чан'ъ-4", Китай започна 4-тия етап от проекта за изследване на Луната и далечния космос. До края на 2019 г. „Чан'ъ-5" ще вземе проби от повърхността на Луната и ще се завърне. Около 2020 г. Китай ще изпълни първата задача за изпращане на сонда до Марс, предава bulgarian.cri.cn.

У Йенхуа добави, че на 11 януари сондата „Чан'ъ-4" и луноходът „Юту-2" са се разкачили нормално и са се снимали взаимно. Изпратените изображения до Земята са били ясни и пълни, трансферът на данни от сондата протича нормално.

У Йенхуа заяви, че Китай желае на основата на взаимната изгода, използването на космоса за мирни цели и инклузивното развитие заедно с международната общност да съдействат за развитието на световното космическо дело. Китай е готов да допринесе с иновации, идеи и сила за стимулиране изграждането на общата съдба на човечеството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.