Новият екип на БДЖ преценява - купува нови влакове или ги взема под наем (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7245346 www.24chasa.bg
Григорий Григоров, председател на борда на директорите на БДЖ, Никола Василев, изпълнителен директор и Христо Иванов, директор на "БДЖ Пътнически превози" по време на пресконференцията. Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ

2 млн. лв. заделят тази година за наемане на 20 локомотива и 50 вагона, за да се изпълнява графика

Новият екип на БДЖ ще преценява дали да се обяви поръчка за купуване на нови 42 влака, или да ги взема под наем, по аналогия с авиокомпаниите, много от които летят със самолети на лизинг. Това стана ясно на пресконференция на новия борд на холдинга.

Новият председател на борда Григори Григоров заяви, че ако може да спести да държавата 200 млн. лв., ще го направи.

Поръчката за нови 42 влака с прогнозна стойност от 675 млн. лв. без ДДС. бе спряна през октомври миналата година от КЗК.

Григоров заяви, че програмата на екипа е до 2024 г., когато приключва договора с държавата и ще се появи конкуренция от други превозвачи. По този договор БДЖ получава за пътническите превози 175 млн. лв. Към тази субсидия се допуска, че ще има интерес.

350 млн. лв. са приходите на БДЖ, процентът на собственото финансиране е 17-18%, което е малко, би трябвало да е 30-35%.

Акцентът в програмата е в първите 3 години да се модернизира подвижния състав - локомотиви и вагони, а в последните - да се подготви за конкуренцията, заяви Григоров.

2 млн. евро от бюджета за 2019 г. ще бъдат заделени за наемане на 20 локомотива и 50 вагона, докато БДЖ ремонтира собствените си. Вчера шефът на "БДЖ пътнически превози" Христо Иванов спря поръчка за поддръжка на локомотиви, тъй като остана само една оферти.

Невъзможно е да се изпълнява графикът, без да се наема подвижен състав, вече се водят преговори, каза изпълнителния директор на холдинга Никола Василев. 430 000 минути са закъснели влаковете през миналата година, 717 композиции пък са отменени. БДЖ изпълнява графика си с 560 влака.