Инфлацията отстъпи от рекорда - за 2018 г. е 2,7 на сто (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7246293 www.24chasa.bg
Инфлацията отстъпи  от рекорда - за 2018 г. е 2,7 на сто (Обзор)

Горивата поевтиняха значително в края на годината

Годишната инфлация, която през по-голямата част от отминалата 2018 г. бе над 3 процента, а през октомври стигна дори 3,7%, в края на годината се укроти до 2,8%, показват данните на НСИ за декември. Инфлацията от началото до края на 2018 г. е 2,7%.

Причината за спада в самия край на годината е, че през 12-ия месец цените на стоките и услугите не са се променили и месечната инфлация през декември е 0%.

В някои групи стоки и услуги през декември има повишение на цените, но това се уравновесява от поевтиняването на други и най-вече на сухопътния транспорт, при който на месечна база има дефлация от 2,7%.

Тя от своя страна се дължи на силното поевтиняване на горивата. През декември спрямо ноември дизелът например е поевтинял с 6,6%, масовият бензин А-95 - с 8,4%, а бензин А-98 - с 6,2%. Пропан-бутанът, използван като моторно гориво, поевтинява на месечна база с 8,5%. Единственото гориво, което е поскъпнало през декември 2018-а, е метанът, но само с 0,4%. За сметка на това горивата за битови нужди са се качили с 5,4%.

Рекордът по поскъпване през декември принадлежи на самолетните билети - те са били с 43,5% по-скъпи в сравнение с ноември, а туристическите пакети - с 10,3% за същия период. Причината за поскъпването на самолетните билети е засиленото пътуване около празниците.

По-голямата част от стоките и услугите, които поскъпват през декември, не са от първа необходимост. Например цените на развлеченията и културните събития са се вдигнали с 4,3%, алкохолът и цигарите - с 0,5%. Със също такива незначителни проценти поскъпват посещенията на заведения, продуктите за лична хигиена, услугите във ваканционни центрове и курорти и др. Единственото изключение са цените на въглищата, дървата за огрев и климатиците, които през декември са поскъпнали съответно с 1,7, 0,2 и с 0,5% в сравнение с предния месец.

При хранителните стоки поскъпването засяга най-вече плодовете и зеленчуците, които са извънсезонни, но не и цитрусовите плодове, които поевтиняват с близо 10%. Леко поскъпват също така млечните произведения.

Облеклата и обувките през декември са поевтинели средно с 1,1% в сравнение с ноември. Лекарските услуги са поскъпнали с 0,2% в сравнение с ноември, но цените на лекарствата и на стоматологичните услуги са останали на равнището от ноември.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане