Инфлацията отстъпи от рекорда - за 2018 г. е 2,7 на сто (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7246293 www.24chasa.bg
Инфлацията отстъпи  от рекорда - за 2018 г. е 2,7 на сто (Обзор)

Горивата поевтиняха значително в края на годината

Годишната инфлация, която през по-голямата част от отминалата 2018 г. бе над 3 процента, а през октомври стигна дори 3,7%, в края на годината се укроти до 2,8%, показват данните на НСИ за декември. Инфлацията от началото до края на 2018 г. е 2,7%.

Причината за спада в самия край на годината е, че през 12-ия месец цените на стоките и услугите не са се променили и месечната инфлация през декември е 0%.

В някои групи стоки и услуги през декември има повишение на цените, но това се уравновесява от поевтиняването на други и най-вече на сухопътния транспорт, при който на месечна база има дефлация от 2,7%.

Тя от своя страна се дължи на силното поевтиняване на горивата. През декември спрямо ноември дизелът например е поевтинял с 6,6%, масовият бензин А-95 - с 8,4%, а бензин А-98 - с 6,2%. Пропан-бутанът, използван като моторно гориво, поевтинява на месечна база с 8,5%. Единственото гориво, което е поскъпнало през декември 2018-а, е метанът, но само с 0,4%. За сметка на това горивата за битови нужди са се качили с 5,4%.

Рекордът по поскъпване през декември принадлежи на самолетните билети - те са били с 43,5% по-скъпи в сравнение с ноември, а туристическите пакети - с 10,3% за същия период. Причината за поскъпването на самолетните билети е засиленото пътуване около празниците.

По-голямата част от стоките и услугите, които поскъпват през декември, не са от първа необходимост. Например цените на развлеченията и културните събития са се вдигнали с 4,3%, алкохолът и цигарите - с 0,5%. Със също такива незначителни проценти поскъпват посещенията на заведения, продуктите за лична хигиена, услугите във ваканционни центрове и курорти и др. Единственото изключение са цените на въглищата, дървата за огрев и климатиците, които през декември са поскъпнали съответно с 1,7, 0,2 и с 0,5% в сравнение с предния месец.

При хранителните стоки поскъпването засяга най-вече плодовете и зеленчуците, които са извънсезонни, но не и цитрусовите плодове, които поевтиняват с близо 10%. Леко поскъпват също така млечните произведения.

Облеклата и обувките през декември са поевтинели средно с 1,1% в сравнение с ноември. Лекарските услуги са поскъпнали с 0,2% в сравнение с ноември, но цените на лекарствата и на стоматологичните услуги са останали на равнището от ноември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана