Дядо започнал работа като муле за ало измамници с обява по интернет, вземал по 10% от плячката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7246571 www.24chasa.bg

67-годишен мъж, действал като муле на ало измамници, е арестуван в Стара Загора, съобщават от прокуратурата.

Възрастният човек си търсил работа по интернет, защото едва свързвал двата края. Така попаднал на обява за куриер и кандидатствал онлайн.

Оставил си и телефон за връзка. “Работодателят” се свързал с него от скрит номер и започнали сътрудничеството си. Още след първата поръчка възрастният човек разбрал, че се е хванал на работа като муле на ало измамници, но не подал сигнал в полицията, а продължил да върши престъпната дейност - посещавал адреси, които му посочвали, вземал пари и ценности от жертви и ги оставял на предварително уговорени места в цяла Южна България, като предварително отделял своя пай от плячката. Така и не видял работодателите си, с които комуникирал само по телефон.

Така например на 13 ноември 2018 г. го изпратили на адрес в Стара Загора. Там живеела пенсионерка, която предварително била уговорена, че участва в полицейска акция за залавянето на ало измамници. Жертвата се показала на терасата и видяла мулето долу. Той чакал парите и бил представен от гласа в телефона на жената като служител на МВР.

Бабата пуснала с въже найлонова торба, в която имало 6 хил. лв., и всичките си златни бижута. Мулето грабнало плячката, отброило 600 лв., или 10% за себе си, и оставило останалите на посочено предварително място. Свидетелски показания и записи от камери обаче разкрили наемния работник на телефонните измамници и той бил задържан. Разследването обаче показало, че дядото е действал в цялата страна и е участвал в още десетки телефонни измами.

Районният съд в Стара Загора го оставил в ареста с постоянна мярка задържане под стража, казват от прокуратурата.