Евростат: Всеки трети пенсионер у нас е бил в риск от бедност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7246757 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Около 32 процента от българските пенсионери са били изложени на риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на пенсионерите, изложени на риск от бедност в страните на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 14 процента или приблизително 1 на 7 пенсионери в страните от ЕС е живял в риск от бедност през въпросния период.

Според актуални данни на НОИ у нас през 2017 г. броят на пенсионерите е бил 2,5 млн., като от тях 457 хиляди са били пенсионери поради инвалидност поради общо заболяване, предава БТА.

Средната месечна пенсия за един български пенсионер /изчислена от НОИ общо за всички видове пенсии/ е била 345 лева, което е било около 30 процента от средната месечна заплата в страната - 1060 лева за 2017 г.

Броят на жените в пенсионна възраст значително превишава броя на мъжете - 1,4 млн. жени пенсионери към 1,1 млн. мъже, показват данните на НОИ.

Само през 2017 г. броят на новите пенсионери е бил около 130 хиляди, от които 46 хиляди са били по инвалидност поради общо заболяване.

Като цяло броят на пенсионерите у нас е съставлявал 30 на сто от българското население, което към края на 2017 г. е било 7 050 000, според данните на НОИ.

НАЙ-РИСКОВО ЖИВЕЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В ЕСТОНИЯ

Най-рисково е било положението на пенсионерите в Естония, където 46 процента или почти всеки втори пенсионер в балтийската страна, е бил изложен на риск от бедност.

Идентично е било положението на пенсионерите в Латвия - 44 на сто и в Литва - 37 на сто от жителите на тези две балтийски страна в пенсионна възраст е бил изложен на риск от бедност.

България е на четвърта позиция в тази негативна класация с 32 на сто пенсионери в риск от бедност, като зад нас остават по този показател страни като Хърватия - 25 на сто, Кипър и Малта - 22 на сто, Румъния и Словения - по 16 на сто пенсионери в риск от бедност и др.

На другия полюс най-ниски проценти на пенсионери в риск от бедност са регистрирани във Франция - 7 на сто, Словакия - 8 на сто, Дания, Унгария и Люксембург - всички по 9 на сто и др.

В две държави на ЕС мъжете-пенсионери са живели в по-голям процент от риск на бедност, отколкото жените пенсионери: в Малта - плюс 5 процента и Испания - плюс 2 процента от мъжете там са били изложени в по-висок риск от бедност.

От друга гледна точка процентът на бедност при жените-пенсионери е бил по-висок от този за мъжете пенсионери в Естония - 19 на сто от дамите там са били в по-висок риск от бедност от мъжете, Литва - 16 процента, България и Латвия - и в двете страни 15 на сто от жените са живели в по-висок риск от бедност в сравнение с мъжката половина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.