Опозицията и Симеонов против да се огласяват данни в изборния ден (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7248674 www.24chasa.bg
ХАМИД ХАМИД

Депутатите обмислят предложението на ГЕРБ за падане на забраната в Изборния кодекс, внесено по инициатива на “24 часа”

Против отпадането на забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в деня на изборите преди приключване на гласуването се обявиха депутати от ДПС, БСП и НФСБ. Ден по-рано такова предложение за промяна на Изборния кодекс бе внесено от депутати от ГЕРБ начело с Диана Саватева, член на комисията по култура и медии.

Инициативата данни да може да се оповестяват преди края на изборния ден е на “24 часа” и бе подкрепена от всички големи медии, ЦИК и СЕМ. Реално и сега това се случва, но през социалните мрежи, което поставя медиите в неравностойно положение, пишат вносителите.

Докато не се справим с фалшивите новини и с киберсигурността, тази забрана трябва да остане, категоричен бе обаче зам.-шефът на групата на ДПС Хамид Хамид. Той уточни, че не е запознат с мотивите на вносителите. Но тази забрана бе въведена именно за да няма манипулации на общественото мнение по средата на изборния ден, коментира Хамид. Кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат в 17 ч в деня на вота, попита той.

Запитан за аргумента на вносителите, че забраната и сега не се спазва и се заобикаля законът, Хамид отговори: “Трябва ли да отменим и Закона за движение по пътищата, защото шофьорите карат с превишена скорост? Този аргумент не е толкова състоятелен.”

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също се обяви против. Според него това би означавало, че законът се променя, за да се угоди на нарушителите, коментира той.

Това, че СЕМ не си върши работата и законът се нарушава в изборния ден, не означава, че не трябва да се налагат санкции, отсече съпредседателят на патриотите. И поиска такива промени, че да има санкции за тези, които не си вършат работата.

Това е неудачно предложение. След като имаме ден за размисъл, в който не следва да има предизборна агитация, а самото социологическо проучване е вид агитация, то не може да бъде разрешено и в изборния ден, коментира червеният юрист Филип Попов. Той уточни, че изказва лично становище и темата още не е обсъждана в групата на БСП. Преди време обаче Корнелия Нинова също в лично качество подкрепи идеята на “24 часа”.

Това на практика дава възможност за промяна на обществените нагласи, има конформистки вот и т.н., обясни Попов вчера пред “24 часа”. От това ще пострадат най-вече малките партии, тези, които нямат присъствие в националните медии, обясни той.

Вярно е, че днес тази забрана се заобикаля - през интернет, през различни медии или социални мрежи, но заобикалянето на закона не е основание да се промени нормата, категоричен бе червеният юрист.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",