Министър Вълчев: Има нужда от професионални образователни одитори за вузовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251424 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Николай Литов

Да има професионални образователни одитори, които да участват в изготвянето на акредитационния оценка на висшите училища. Това поиска образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

Един от проблемите е, че акредитацията, която е независима от министерството, не е толкова независима от висшите училища, защото се прави предимно от академични лица. Нямаме професионални образователни одитори и оценители, а комисиите, които извършват акредитация, трябва да има поне един такъв, заяви Вълчев.

Ще направим крачка за професонализация на акредитационния оценка, тя да бъде базирана на обективни критерии, допълни министърът. Част от промените ще бъдат записани в Закона за висшето образование, който ще е готов в началото на следващия месец.

Освен това ще се върви програмната акредитация да бъде последваща институционалната. Или оценката от институционалната акредитация да бъде средна от оценките на програмните, обясни министърът.

Имаме проблем с акредитацията от няколко гледни точки, каза Вълчев. Първо, тя не ни казва в достатъчна степен обучението в кое висше училище е добро, къде не толкова. Имаме устойчиво и трайно обезценяване на акредитационната оценка. Ако преди 12 г., когато скалата беше 5-степенна, следната акледитационна оценка беше 82% от максимума, пред и 6 г. - 86%, днес е 90% от максимума. Т.е. имаме устойчива тенденция на инфлация при акредитационните оценки, допълни министърът.

Освен това има редица.професионални направления с много близки акредитационни оценки.

А нямаме друга надеждна институционализирана оценка за учебната дейност, която да използваме в комплексната оценка за качество, каза той. И обясни, че в съответствие с потребностите на пазара на труда има нужда от оценка, която да е от значение и при планирането на приема.

Акредитацията е скъпа най-вече откъм време и усилия, неефективност.

Трябва да се променят няколко неща - едни със закона, други с документите на самия акредитационния съвет.

Програмната акредитация трябва да те провежда по едно и също време, за да има съпоставимост. Трябва ясно да се очертаят основните показатели, които ще се оценяват - за академичен състав, материална база. Ще бъде предложено 1 преподавател да си е на акредитацията на 1 вуз.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.