Вълчев: Организаторката на протеста срещу Каракачанов да напусне Центъра, ако иска да прави протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251540 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Ще бъде преосмислена дейността на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието и науката /МОН/. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Повод за коментара беше протест, организиран от служителката на центъра Лиляна Ковачева, срещу вицепремиера Красимир Каракачанов след случая в с. Войводиново.

"Ковачева е била в неплатен отпуск в деня на протеста. Нямам основание да й търся дисциплинарна отговорност. Всеки има право да си изрази позицията. Но аз лично не мисля, че това да организираш протест, е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител", каза Вълчев. "Ако иска да си изрази звучно и категорично отношението на протеста, можеше да го направи и като подаде молба за прекратяване на служебното правоотношение", каза още министърът.

През тази година центърът ще бъде партньор и ще участва в администрирането в големия проект, който стартираме за допълнително обучение по български език в детските градини, т.е. ние преориентираме дейността му към системните мерки и към системните проекти, уточни Красимир Вълчев. Той припомни, че центърът е създаден през 2005 г. като част от инициативата Десетилетие на ромското включване. "Той финансира проекти в областта на интеграцията в училищата, детските градини и общините, т.е. само на публични организации. В малка част от проектите има партньорство с неправителствени организации", посочи министърът. По думите му практиката показва, че такова грантовото проектно финансиране е подходящо, но по-скоро като допълнително финансиране. При проектното финансиране, ползата се получава от това да се провокира допълнително взаимодействие и партньорство, но не винаги успяваме да постигнем устойчивост, каза той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.