Само инвалиди без доход няма да плащат за асистент или помощник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7252299 www.24chasa.bg
Социалният министър Бисер Петков обясни, че държавата ще финансира услугите.

До 30 дни годишно държавата ще отменя близките в гледането на хора с увреждания

Личен асистент ще се грижи и ще води на лекар възрастните хора или инвалиди, които не могат да се обслужват сами. Той ще е безплатен само за хората без доходи, предвижда Законът за социалните услуги, който в петък депутатите приеха на първо четене. Той трябва да влезе в сила от 2020 г.

За инвалидите и възрастните, които имат доходи, се очаква държавата да регламентира такси за помощник и асистент, които ще зависят от възможностите им.

Законът за социалните услуги е третият ключов проект за хората с увреждания. Той предвижда до 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейства, които полагат грижи за инвалиди или възрастни, да може да оставят своя близък в социална услуга или да получат заместваща грижа в домашна среда. Ако детето или възрастният човек е с 90 и повече процента увреждане, първите 14 дни ще са безплатни. Разписани са и други безплатни услуги - обучения за родители на деца с увреждания или други проблеми, превенция на изоставянето на деца, ранната интервенция на уврежданията за деца, подслон за жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни. За да получат достъп до тези социални услуги, хората ще трябва да отидат до общината и там експертите ще преценят коя е подходяща за тях. Социалните услуги, предоставяни от държавата, ще са безплатни за децата, младежите от домовете, както и за хората без доходи.

Ще се направи и карта на нуждите от социални услуги във всяка община. Ще се приеме и Наредба за качеството на социалните услуги, в която ще се определят стандартите. В подзаконова наредба ще бъдат въведени минимални изисквания за заплащането на работещите в социалните услуги.

“Какъвто и закон за социалните услуги да приемем, той ще си остане рамков и пожелателен, ако не го обезпечим финансово”, предупреди левият депутат Георги Гьоков.

“Държавата има ангажимент за финансиране на всички включени в националната карта услуги, като покрива не само разходите за тях, но и тези за насочване към ползването на услугата”, увери социалният министър Бисер Петков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,