Започна отстрелът на главни прокурори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7252509 www.24chasa.bg
Борис Велчев

Лично Никола Филчев атакува грозно Борис Велчев

Най-рано на 10 юли ще стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Новината съобщава пред “24 часа” Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

Битката кой ще наследи Сотир Цацаров бе открита преди часове в петък по най-неочаквания начин. Изключително грозно бе атакуван бившият обвинител №1 и настоящ председател на Конституционния съд (КС) проф. Борис Велчев. Стрелбата дойде от друг бивш главен прокурор - Никола Филчев. Той обвини Велчев в интервю за ПИК, че искал отново да оглави прокуратурата и в това си намерение срещал подкрепата на управляващите. Дори Велчев се опитвал да тълкува погрешно конституцията.

Откъде Никола Филчев стига до това заключение, не е ясно.

Още повече, че през ноември 2018 г. проф. Велчев бе преизбран единодушно от конституционните съдии за втори мандат начело на КС.

Всеки, който е наясно поне малко с правото, знае, че конституцията не позволява юрист, който веднъж е бил начело на прокуратурата, да бъде избран повторно.

Член 129, алинея 2 от основния закон на страната е пределно ясен: “Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране”.

Точно затова подозренията и обвиненията, че професорът по наказателно и международно наказателно право иска за втори път да оглави прокуратурата, изглеждат нелепи.

Самият шеф на КС никога не е давал и най-малкия знак, че има намерение да се връща в прокуратурата. А и като блестящ юрист знае, че това е невъзможно.

Защо Филчев реши да атакува точно него, може би само той си знае.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров бе избран от ВСС на 20 декември 2012 г. Мандатът му изтича на 10 януари 2020 г. Макар и да остава доста време, “мръсните игри” започнаха.

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев изпрати до "24 часа" емоционално писмо, в което категорично обявява, че нито има конституционно право да повтори мандат като главен прокурор, нито подобна мисъл му е хрумвала.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.