На пъпа на София преподават, че човек на Луната не е стъпвал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7252530 www.24chasa.bg
38-о ОУ “Васил Априлов” в София, където е изнесен странният урок СНИМКА: Йордан Симeонов

Директорката: Учителката е с 30 г. стаж, пуснала е филм с други гледни точки

Астроном от БАН изнесе открит урок, след като родител се възмути от госпожата

В сряда сутринта при мен дойде г-н Правдолюб Иванов, който съобщи, че г-жа Лидия Булева в 4-и клас по “Човек и природа” в темата за Слънцето и Луната е прожектирала филмче на децата как на Луната не е стъпвал никой. Това разказа Мариета Димитрова, директор на столичното 38-о основно училище “Васил Априлов”.

Мариета Димитрова
Мариета Димитрова

Директорката обяснила, че желанието на учителката е било да представи различни гледни точки и предложила на бащата да се срещне и да разговаря с нея. Иванов отказал да разговаря с учителката, но настоял детето му да бъде преместено в друга паралелка. Директорката обяснила, че това може да се случи от втория срок. В по-късен разговор обаче бащата отказал местенето, защото идеята разстроила момиченцето.

Лидия Булева
Лидия Булева

“Нищо особено не се е случило. Това е въпрос, който се дискутира в цял свят. Сега е най-удобно една учителка да бъде разпъната на кръст, че е казала нещо различно от общоприетото мнение”, коментира създалото се напрежение началната учителка Лидия Булева, която има 30-годишен стаж в професията.

“Не виня детето. Възможно е, като се е прибрало, да е казало: госпожата каза, че човек не е стъпвал до момента на Луната. След като говорихме за Слънцето, за разликата между звезди, планети, спътници, казах им кой е първият български космонавт, кой е първият изкуствен спътник, кой е първият космонавт в света, каза още учителката.

Филмчето е на английски език. В него се посочва като доказателство, наличието на опасен радиационен слой, който би се отразил пагубно на човешкото здраве. Поради тази причина се изтъква, че не е възможно и до настоящия момент не се е случвало.

“Винаги се стремя в работата си да внасям допълнителен материал, да обогатявам учениците. Ние сме централно столично училище и децата трябва да знаят повече от това, което е написано в учебника. Ние продължаваме темата. Тепърва ще учим за планети. Това е само един урок от раздела”, допълни Лидия Булева.

Вчера в училището беше поканен астроном от БАН на открит урок.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Помощ от верен приятел търси моделката Нора Недкова, видя "България Днес". Докато чака за разкрасителни процедури пред салон за красота, миньончето реши да задоволи никотиновата си нужда и да изпуши една цигара. След като не успя да запали със запалката си, тя помоли гримьора Цецо Андреев за помощ, а той незабавно се отзова с нова запалка

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ