Съдът закри делото срещу заловените сирийци за тероризъм заради държавна тайна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7253736 www.24chasa.bg
Обвиняемите крият лицата си в съдебната зала. Снимки: Румяна Тонева

Делото по мерките за неотклонение на 4-мата сирийци и заловената с тях българка за тероризъм няма да се гледа публично, тъй като по него има материали, които представляват държавна тайна.

Това обяви състав на специализирания съд, който ще решава дали да задържи за постоянно петимата обвинени.

Те бяха изправени пред съдия Аделина Иванова по обвинения за участие в престъпна група за финансиране на терористични организации.

Уличените са изпращали пари по небанков път към Западна Европа по системата "хауала" и коли от България към Сирия, които да ползват терористи или хора, които да ги подпомагат.

Направи впечатление, че всички от задържаните чужденци разбират много добре български език. Те живеят от дълги години в България.

Основният обвниняем е 60-годишният Мустафа Алибрахим, който каза, че не чува добре и е със слухов апарат. Да го подкрепят в залата, пристигнаха и негови познати българи.

Прокурор Евгения Станкова, каза, че тепърва ще се прецезира кой какви действия е извършвал в престъпната група. Тя подчерта, че са събрани много доказателства през последните два дни, които подкрепят обвинителната теза, че задържаните са финансирали терористични организации.

Обявен за издирване е шести участник в групата, който по народност е сириец.

Очаквайте подробности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г