Съдът закри делото срещу заловените сирийци за тероризъм заради държавна тайна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7253736 www.24chasa.bg
Обвиняемите крият лицата си в съдебната зала. Снимки: Румяна Тонева

Делото по мерките за неотклонение на 4-мата сирийци и заловената с тях българка за тероризъм няма да се гледа публично, тъй като по него има материали, които представляват държавна тайна.

Това обяви състав на специализирания съд, който ще решава дали да задържи за постоянно петимата обвинени.

Те бяха изправени пред съдия Аделина Иванова по обвинения за участие в престъпна група за финансиране на терористични организации.

Уличените са изпращали пари по небанков път към Западна Европа по системата "хауала" и коли от България към Сирия, които да ползват терористи или хора, които да ги подпомагат.

Направи впечатление, че всички от задържаните чужденци разбират много добре български език. Те живеят от дълги години в България.

Основният обвниняем е 60-годишният Мустафа Алибрахим, който каза, че не чува добре и е със слухов апарат. Да го подкрепят в залата, пристигнаха и негови познати българи.

Прокурор Евгения Станкова, каза, че тепърва ще се прецезира кой какви действия е извършвал в престъпната група. Тя подчерта, че са събрани много доказателства през последните два дни, които подкрепят обвинителната теза, че задържаните са финансирали терористични организации.

Обявен за издирване е шести участник в групата, който по народност е сириец.

Очаквайте подробности.