3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7253785 www.24chasa.bg
Рекламата, получавана на мобилни устройства, все повече ще се увеличава. СНИМКА: PIXABAY

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции

Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г.

Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се увеличат с 3,8% тази година в сравнение с 4,1% през миналата, показва прогнозата на глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network. Въпреки лекия спад индустрията ще остане стабилна, а

през 2020 г. ще възстанови и ускори ръста си

до 4,3%

според

прогнозните

данни на

компанията

В България нарастването на рекламата през 2019 г. ще е два пъти по-голямо от световното - до 6,9%. Разликата се дължи по-скоро на инфлацията, макар че помага и икономическият растеж през последните години у нас, смятат рекламни специалисти. Тенденцията за спад обаче присъства и за българския рекламен пазар, който през 2018 г. е нараснал с 9,1%.

Рекламният победител през тази година ще са дигиталните медии. В световен мащаб приходите от реклама в тях ще се увеличат с 12% на годишна база и ще достигнат 41% от общите рекламни инвестиции. Впрочем на два пазара - Китай и Великобритания, те вече заемат над 60% от парите, които компаниите там дават за реклама.

У нас тенденцията е в същата посока - онлайн рекламата се увеличава, макар и не така стремително, и се очаква да спечели близо една четвърт от общите рекламни инвестиции през 2019 г. Делът на телевизията остава висок - 53,8%, но по същество спада непрекъснато. На практика рекламните разходи се преразпределят плавно от телевизията към дигиталните медии с 1-1,5% на година. Най-вероятно така ще бъде и през 2020 г., когато онлайн инвестициите се очаква да достигнат дял от 27%.

Големият ръст в дигиталните медии ще дойде от мобилната реклама и от видеосъдържание онлайн, прогнозират специалистите. Обосновават се с нарастващия навик на потребителите да гледат онлайн видеосъдържание през мобилните си устройство и увеличаващата се популярност на стрийминг услугите. Точно затова близо 1/3 от глобалните онлайн инвестиции ще бъдат през мобилна реклама. У нас за втора поредна година тя ще задмине рекламата, предназначена за десктоп версиите, като така ще достигне над 46% от общите дигитални инвестиции. Година по-късно - през 2020-а, тя ще надмине 50% от онлайн рекламата изобщо.

Какво

предстои?

- Глобалните медийни инвестиции ще достигнат 625 милиарда щатски долара, което се равнява на ръст от 3,8% за 2019 г.

- Темпът на нарастване на рекламата ще се забави в сравнение с 2018 г., през която има ръст от 4,1%. Това е тенденция в 32 от 59-те изследвани пазара, но прогнозата е глобалният растеж отново да се ускори до 4,3% през 2020 г.

- Телевизията вероятно ще получи малко над една трета от глобалната реклама. Това ще бъде най-ниският дял, отбелязван досега от началото на прогнозните изследвания на пазара през 2000 г. до днес.

- През 2019 г. дигиталната реклама в света за първи път ще премине бариерата от 40-процентов дял в общите рекламни инвестиции.

- В САЩ се очаква

разходите за

дигитална

реклама за

първи път да

задминат тези

за телевизия

- Мобилната реклама ще продължи да е най-бързо развиващият се сектор с прогнозен ръст от 19,2% за 2019 г. в глобален мащаб.

- Очаква се разходите за онлайн видеореклама да нараснат с една пета през тази година. Така ще превърнат този канал в най-бързо растящата дигитална категория.

- В Китай се предвижда мобилната реклама за първи път да привлече над три-четвърти от дигиталните инвестиции на компаниите.

- Въпреки политическата несигурност около Брекзит Великобритания повиши прогнозата си за ръст на рекламните разходи от 4,7% на 6,1% през 2019 г. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката