ТЕЦ в комплекса Марица Изток е най-големият корпоративен дарител за 2018 г. в категорията „Нефинансови дарения“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7254702 www.24chasa.bg

„Контур Глобал Марица Изток 3“ получи най-престижната награда за корпоративна социална отговорност на компаниите, присъждана ежегодно от Българския дарителски форум с традиционен домакин президентът на Република България. Компанията спечели отличието в надпреварата с множество изявени фирми с мащабни програми за социални инвестиции, реализирайки в 2017 г. дарения на обща стойност 814 488 лева. През 2018 г. дружеството изгради и напълно оборудва нов парк в Гълъбово в рамките на съвместен проект с общината. Новоизграденият парк „Езерото“ предлага на жителите и гостите на града места за отдих на метри от прохладата на язовир „Розов кладенец“. Проектът е изцяло съобразен с нуждите на местните жители и включва две обезопасени спортни игрища със специализирана тревна настилка и пясъчно поле, зона за фитнес на открито, детска площадка, фонтан и дървени беседки, удобна автобусна спирка, паркоместа, санитарни помещения, осветление, система за видеонаблюдение, както и редица други удобства.

През последните години „Контур Глобал Марица Изток 3“ е отделила над 4 милиона лева за проекти в помощ на местните общности. Ярък пример е модерният облик на десетхилядния град Гълъбово, област Стара Загора, в центъра на родната ни енергетика. „Контур Глобал Марица Изток 3“ е реализирала в община Гълъбово над 12 големи проекта, с които изгражда и ремонтира детски градини, площадки за игра, спортни центрове и административни сгради в града и околните населени места.

„Контур Глобал Марица Изток 3“ е пример за отговорен бизнес. Освен инвестициите в емблематични инфраструктурни обекти, компанията осъществява множество проекти в подкрепа на по-доброто образование, развитието на културата, запазването на местните фолклорни традиции, включването на хора в неравностойно положение, качествената грижа за здравето.

В Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово вече трета година „Контур Глобал Марица Изток 3“ осигурява за бъдещите енергетици модерно обучение по английски език с помощник-учител, който е носител на езика и развива комуникативните компетенции на учениците в интерактивна среда.

В Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора отваря врати реконструирана от компанията зала за тийнейджъри – модерно обзаведено място за срещи и работа на младите хора с достъпен интернет, книги, комикси, игри и богата програма от събития.

„Контур Глобал Марица Изток 3“ подкрепя ежегодно фестивала „Джаз Форум“ в Стара Загора, осигурявайки пространство за култура и забавление сред древните руини на Аугуста Траяна.

Дългогодишно е и сътрудничеството на компанията с училищата, детските градини и читалищата в община Гълъбово – подсигурени са компютри, климатици, книги, фолклорни костюми и образователни програми в полза на млади и стари.

„Ние сме pазлични, но не безразлични“ е каузата, зад която „Контур Глобал Марица Изток 3“ застава вече четири поредни години, за да подкрепи уникалните Спортни игри за хора с увреждания. Игрите се провеждат в обновената от компанията спортна зала „Енергетик“ в Гълъбово, която е оборудвана в съответствие с всички спортни стандарти. Осигуреният при ремонта безпрепятствен достъп за хора с увреждания предоставя на почти 100 участници на възраст между 14 и 70 години от цялата страна изключителната възможност да бъдат активни по достъпен за тях начин, да се социализират и да отпразнуват силата на спортния си дух.

„Контур Глобал Марица Изток 3“ дари съвременен криостат AST 500 на Комплексния онкологичен център в Стара Загора - единственото лечебно заведение от този тип в региона, което обслужва населението на четири области. Новата напълно автоматична апаратура осигурява бързи и надеждни патохистологични резултати на пациентите по време на самата операция, което е от изключително значение за тяхното правилно лечение.

В навечерието на деня на родилната помощ нова апаратура получи и Клиниката по неонатология към УМБАЛ “„Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора. С модерния интензивен инкубатор Isolette C2000 лекарите ще могат едновременно да регулират температурата, кислорода и влажността, за да осигурят необходимата специална среда за повече от 400 бебета, за които се грижат годишно.

И през 2019 г. „Контур Глобал Марица Изток 3“ продължава да работи по своята програма за социални инвестиции, споделяйки с местната общност една „Отговорна енергия“.

„Контур Глобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници, и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната.

Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда.

Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).