КЗК отново ще се произнася дали Гебрев може да купи “Дунарит”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7255895 www.24chasa.bg
Емилиян Гебрев пред журналисти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще решава наново дали предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси "Емко" на Емилиян Гебрев може да придобие русенския военен завод "Дунарит". Решението е петчленка на Върховния административен съд (ВАС), оглавявана от зам.-шефката на съда Мариника Чернева.

Делото е по жалба на "Виафот Инвестмънт България", тъй като е заложен кредитор на цялото търговско предприятие на "Дунарит".

Магистратите отменят решението на долната инстанция, което потвърждава това на КЗК, че нотифицираната сделка за придобиване на акции от капитала на "Дунарит" от страна на "Емко" не попада в обхвата на концентрация.

"При откриване на такъв вид производство КЗК има основна задача да извърши задълбочено проучване по същество, като събере и използва необходимата информация", пишат магистратите.

И допълват: "Основното задължение при открито производство по даване на разрешение за концентрация на КЗК е свързано с установяване дали концентрацията на двете предприятия надхвърля съответния законов праг, касаещ оборота им. Именно това задължение не е изпълнено в цялост от административния орган, което е довело и до постановяване от негова страна на незаконосъобразно решение".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал