Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258120 www.24chasa.bg
Схема на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток” и които са част от газоразпределителния хъб “Балкан”.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби

“Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех. Това става ясно от публикуваните документи за вече обявената втора фаза.

Успехът му е необходимото условие, което ще позволи да се осигурят 2,76 млрд. лв. за строителството на новите тръби, по които да се транспортира синьото гориво от турската граница до Сърбия.

Капацитетът на новите тръби за транспортиране на газа от “Турски поток” на входа от Турция е 54,6 млн. куб. м на ден - това прави към 19,9 млрд. годишно. На изхода към Сърбия е 38 млн. куб. м на ден, което е над 12 млрд. куб. м за година. Обявени са 90% от него.

Българският газов оператор обяви на 21 декември 2018 г. първата фаза от теста за ангажиращите оферти. В рамките на прозореца за регистриране, който бе до 11 януари, е имало 4-ма кандидати, ангажиращи оферти обаче са подали трима.

В първата фаза обявената цена за резервиране на капацитет от газопровода на входа от Турция беше 322,44 лв. за мегаватчас на ден за година без ДДС. Предлаганият капацитет е 510 688 800 квтч на ден за година. Датата, на която първият газ, трябва да влезе в тръбата от границата с Турция у нас, е 1 януари 2020 г., а срокът за резервиране на капацитет е 15 години.

На изхода към Сърбия, при Кирево - Зайчар, обявеният капацитет е разделен на два периода. В първия, от 1 октомври 2021 г., обявеният за продажба капацитет е 113 970 000 квтч на ден за година, а след тази дата - 355 680 000 квтч на ден за година. Референтната цена беше 542,97 лв. за мегаватчас без ДДС.

След подаването на обвързващите оферти “Булгартрангаз” обобщава: “В резултат от подадените заявки условието за успешен икономически тест не е изпълнено”. Затова на 21 януари компанията обяви втора фаза на икономическия тест за подобряване на параметрите и увеличаване на вероятността от положителен тест. Тя е с по-ниски цени.

Новата референтна цена ва входа от Турция е 315,75 лв. за мегаватчас на ден за година, което е с 2,12% по-малко от обявената при първата фаза. На изхода към Сърбия цената е свалена с 4,2% на 521,04 лв. за мегаватчас на ден за година. Увеличен е обаче срокът за резервиране на капацитета от 15 на 20 г. - максималният възможен според европейското законодателство. Това се прави, за да се гарантират постъпленията на пари, с които да се покрие изграждането на новите газопроводи.

Какво ще се строи, ако бъде успешен пазарният тест?

Нов газопровод от 11 км от българо-турската граница до компресорната станция “Странджа” заедно с газоизмервателна станция за търговско мерене.

От “Странджа” до компресорната санция “Нова Провадия” инфраструктурата съществува, газопроводът е 155 км, той работи и в реверсивен режим.

Голямото строителство е от компресорна станция “Нова Провадия” до границата със Сърбия с изграждането на нов газопровод от 484 км по трасето на “Южен поток” и две нови компресорни станции - “Нова Провадия” и “Расово”, която е на около 400 км от Провадия.

Прогнозните инвестиционни разходи на проекта възлизат на 2 767 115 441 лв. без ДДС.

От “Булгартрансгаз” не виждат нищо необезпокояващо в резултатите от първата фаза, те били предвидени и затова е записана и възможност за втора и трета фаза. При третата фаза е възможно при по-малък резервиран капацитет да се увеличи цената. Допуска се и преразглеждане на техническия проект, за да се оптимизират разходите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с