Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258182 www.24chasa.bg
Инициативата за борба с двойните стандарти беше лансирана от Вера Йоурова (вдясно) в София по време на българското председателство. СНИМКА: Пиер Петров

10 млн. евро глоба при нелоялната практика

Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент. Целта е

всички

европотребители

да имат достъп

до едни и същи

продукти и права

Текстовете ще се отнасят за продукти с двойно качество, когато стоките се търгуват под една и съща марка, но се различават по състав или характеристики и “потребителите са убедени, че купуват същия продукт, когато в действителност не е така”, посочват още от Европарламента.

“ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в Европейския парламент обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми е по-висока”, съобщи евродепутатът Момчил Неков. И допълни, че вписването на двойния стандарт в “черния списък” е срещнало “много силен отпор от редица колеги на запад”. По-рано във вторник омбудсманът на България Мая Манолова защити петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.

“Огромен успех, комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”, заяви Манолова след изслушването.

Омбудсманът посочи, че “потребителският пакет” за двоен стандарт на еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Йоурова, одобрен от комисията по вътрешен пазар, може да бъде гласуван до края на мандата на ЕП. По-късно Манолова и Йоурова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Промените

засягат и онлайн

пазаруването

Потребителите ще трябва да бъдат ясно информирани за това кой продава продукта или услугата, както и кои закони са приложими.

Правото да се иска финансова компенсация или прекратяване на договорите в случай на нелоялни търговски практики ще бъдат хармонизирани в целия съюз.

КЗП изследва храни в ЕС

Комисията за защита на потребителите ще извърши анализ и изследване на пазара на храни и спиртни напитки и техните големи дистрибутори в ЕС. Това става ясно от обявена обществена поръчка на сайта на комисията.

Ще бъдат събрани резултатите от пазарни проучвания и лабораторни тестове върху храни и спиртни напитки от един и същ производител, както и предлагани под една марка в различни страни в ЕС.

Максималната допустима стойност по поръчката е 158 хил. лева. Офертите трябва да бъдат със срок на валидност 6 месеца, считано от крайния срок за получаване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и