Край на безкрайното четене на обвинителния акт по делото КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258226 www.24chasa.bg
Подсъдимият бивш изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров, заснет да разговаря с адвокати и други обвиняеми в зала “Юстиция” на Софийския районен съд, в който заседава специализираният съд, тъй като в сградата му на “Черковна” 90 залите са само 4. СНИМКА: Благой Кирилов

Това става с промени в НПК, които влизат в сила в петък

Безкрайното четене на обвинителния акт по делото за фалита на КТБ в специализирания съд ще бъде прекратено, обясниха специалисти по наказателно право.

Това става с промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които във вторник бяха публикувани в “Държавен вестник”. Те влизат в сила в петък, казаха запознати.

С измененията отпада практиката диспозитивът на обвинителния акт да се чете в съдебната зала от прокуратурата. Процесът вече ще започва с доклад, в който председателят на съдебния състав ще посочва причините за образуването на делото и предявените граждански искове.

С промените в НПК се дава възможност на прокурора, на частния тъжител и на гражданския ищец да изложат обстоятелства за обвинението.

Безпрецедентното четене на 5000 страници диспозитив от обвинителния акт по делото за присвояване на милиарди от КТБ започна на 9 май м.г. по искане на защитата. Това отложи старта на процеса по същество с разпити на свидетели и изслушване на експертни заключения. От май досега са били прочетени над 2000 страници. Целият обвинителен акт по КТБ - диспозитив и обстоятелствената част, надхвърлят 11 хил. страници.

При старта на четенето един от наблюдаващите прокурори по КТБ Иван Гешев, който сега е зам. главен прокурор, коментира искането на адвокатите като шиканиране на процеса.

Заседания по КТБ са насрочени за сряда и четвъртък. След влизане на промените в сила предстои съдия Виржиния Петрова да обобщи в доклад 11-те хиляди страници обвинения.

Подсъдимите по КТБ са 18 начело с Цветан Василев, когото съдят задочно. Те са обвинени за присвояване на над 2,7 млрд. лв. от банката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко