Край на безкрайното четене на обвинителния акт по делото КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258226 www.24chasa.bg
Подсъдимият бивш изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров, заснет да разговаря с адвокати и други обвиняеми в зала “Юстиция” на Софийския районен съд, в който заседава специализираният съд, тъй като в сградата му на “Черковна” 90 залите са само 4. СНИМКА: Благой Кирилов

Това става с промени в НПК, които влизат в сила в петък

Безкрайното четене на обвинителния акт по делото за фалита на КТБ в специализирания съд ще бъде прекратено, обясниха специалисти по наказателно право.

Това става с промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които във вторник бяха публикувани в “Държавен вестник”. Те влизат в сила в петък, казаха запознати.

С измененията отпада практиката диспозитивът на обвинителния акт да се чете в съдебната зала от прокуратурата. Процесът вече ще започва с доклад, в който председателят на съдебния състав ще посочва причините за образуването на делото и предявените граждански искове.

С промените в НПК се дава възможност на прокурора, на частния тъжител и на гражданския ищец да изложат обстоятелства за обвинението.

Безпрецедентното четене на 5000 страници диспозитив от обвинителния акт по делото за присвояване на милиарди от КТБ започна на 9 май м.г. по искане на защитата. Това отложи старта на процеса по същество с разпити на свидетели и изслушване на експертни заключения. От май досега са били прочетени над 2000 страници. Целият обвинителен акт по КТБ - диспозитив и обстоятелствената част, надхвърлят 11 хил. страници.

При старта на четенето един от наблюдаващите прокурори по КТБ Иван Гешев, който сега е зам. главен прокурор, коментира искането на адвокатите като шиканиране на процеса.

Заседания по КТБ са насрочени за сряда и четвъртък. След влизане на промените в сила предстои съдия Виржиния Петрова да обобщи в доклад 11-те хиляди страници обвинения.

Подсъдимите по КТБ са 18 начело с Цветан Василев, когото съдят задочно. Те са обвинени за присвояване на над 2,7 млрд. лв. от банката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.