Отложиха закона за горивата с 6 месеца - влиза в сила от 1 юли 2019 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258958 www.24chasa.bg

Да се отложи влизането в сила на закона за горивата с 6 месеца и той да действа от 1 юли, а наредбата за него да е готова на 1 август. Това решиха депутатите с приемането на промени в закона за горивата на първо четене.

Законът за горивата трябваше да влезе в сила на 28 януари. Това предвиждаше обнародваният на 27 юли 2018 г. Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. С промените, които бяха приети лятото, търговците на едро на горива трябва да имат капитал от 1 млн. лв., а собствениците на бензиностанции - 20 000 лв. Освен това едрите играчи трябва да имат гаранция от 500 000 лв., а дребните - 20 000 лв. Предвижда се, ако някой търгува с горива без регистрация или в нарушение на закона, да се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 хил. до 250 хил. лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Текстовете за отлагане му бяха внесени от Министерски съвет на 10 януари в Народното събрание. Два дни по-рано по време на заседание на тристранката министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че предлага отлагане на закона заради забележки от страна на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ), както и на малките търговци.

Становището на работодателската организация за отлагане на закона стана повод от Българската петролна и газова асоциация да обявят, че прекратяват членството си в КРИБ. Според БПГА отлагането му удължава живота на сивата икономика в този сектор. От КРИБ посочиха, че в закона не са взети предвид специфични съоръжения за зареждане на гориво, каквито са в секторите строителство, минно добивна промишленост, металургия. Както и наличието на мобилни цистерни и извънгабаритни техники, които няма как да бъдат закарани до бензиностанции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.