Отложиха закона за горивата с 6 месеца - влиза в сила от 1 юли 2019 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258958 www.24chasa.bg

Да се отложи влизането в сила на закона за горивата с 6 месеца и той да действа от 1 юли, а наредбата за него да е готова на 1 август. Това решиха депутатите с приемането на промени в закона за горивата на първо четене.

Законът за горивата трябваше да влезе в сила на 28 януари. Това предвиждаше обнародваният на 27 юли 2018 г. Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. С промените, които бяха приети лятото, търговците на едро на горива трябва да имат капитал от 1 млн. лв., а собствениците на бензиностанции - 20 000 лв. Освен това едрите играчи трябва да имат гаранция от 500 000 лв., а дребните - 20 000 лв. Предвижда се, ако някой търгува с горива без регистрация или в нарушение на закона, да се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 хил. до 250 хил. лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Текстовете за отлагане му бяха внесени от Министерски съвет на 10 януари в Народното събрание. Два дни по-рано по време на заседание на тристранката министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че предлага отлагане на закона заради забележки от страна на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ), както и на малките търговци.

Становището на работодателската организация за отлагане на закона стана повод от Българската петролна и газова асоциация да обявят, че прекратяват членството си в КРИБ. Според БПГА отлагането му удължава живота на сивата икономика в този сектор. От КРИБ посочиха, че в закона не са взети предвид специфични съоръжения за зареждане на гориво, каквито са в секторите строителство, минно добивна промишленост, металургия. Както и наличието на мобилни цистерни и извънгабаритни техники, които няма как да бъдат закарани до бензиностанции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.