4-ма близки на Цветан Василев в група с Елена Йончева за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7260521 www.24chasa.bg
Елена Йончева

6 дни издирвали депутатката, търсили в дома на майка ѝ

13 бона заплата си отпускала депутатката като журналист от собствената си фирма, финансирана от КТБ

12 720 лв. на месец е заплатата, която Елена Йончева сама си определила като управител на фирмата “Офроуд” ООД. Това става ясно от съобщение на специализираната прокуратура по разследването срещу нея за пране на присвоени от КТБ пари.

Дружеството “Офроуд” е получило 645 хил. лв. по сметка в КТБ през юни 2012 г. и Йончева се е разпореждала с тях. Освен нея

вече е

обвиняем и

адвокат Божидар

Миладинов,

който е бил уравител и пълномощник на фирми, финансирани с кредити от КТБ. Той е сред най-близките на Цветан Василев и е регистрирал негови офшорки.

“По това дело следващата седмица ще бъдат обвинени още трима приближени на Цветан Василев. Занимавали са се с регистрация на търговски дружества”, каза в сряда зам.главният прокурор Иван Гешев.

Елена Йончева започва работа в ТВ7 през 2012 г. Тогава нейната фирма е “Авторска телевизия” ЕООД. През април това дружество и офшорката от Британските Вирджински острови “Далий Трейдинг лимитед” стават съдружници с равни дялове в нова компания - “Офроуд” ООД. За управител е назначена Елена Йончева.

С договора

офшорката

се задължава

да преведе

310 хил. лева

за “Фонд резервен” по сметките на “Офроуд” ЕООД. След това и допълнителни 250 хил. евро за 1 г. с лихва 5%. Сметките на новата фирма са открити в КТБ. Само Йончева като управител е имала право да се разпорежда с тях. През юни 2012 г. “Офроуд” е захранено от “Далий Трейдинг” с 645 хил. лв. на два транша. Така Елена Йончева започва работа в ТВ7, контролирана от Цветан Василев. Тя снима филми в Сирия, Турция и други горещи точки по света, където има военни конфликти и граждански войни, а след това те се излъчват от телевизията.

Разследването на специализираната прокуратура е доказало, че парите на офшорката “Далий Трейдинг” всъщност са присвоени от КТБ. Извлечения на банкови сметки разкрили, че

от КТБ са

превеждани пари

на 5 офшорки, сред които и “Далий Трейдинг”. Трима служители на банката, които също ще бъдат обвиняеми, са извършвали операциите по трансферите към чужбина.

“Далий Трейдинг лимитед” е отпускала заеми и на други дружества в България, показа проверка на “24 часа”. В един от договорите става дума за 35 млн. евро.

Йончева е изтеглила всички пари по сметките на “Офроуд” ЕООД до ноември 2014 г. С тях са купувани камери, микрофони и друга техника, необходима за филмите, както и по 12 720 лв. на месец заплата.

“Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че те са предмет на длъжностно присвояване”, категорични са от прокуратурата.

Според държавното обвинение тя не е работила в ТВ7, а е продавала филмите си на контролираната от Цветан Василев телевизия.

Разследването срещу Йончева е след сигнал на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Тома Биков и вече напусналия Народното събрание Антон Тодоров. Той е отпреди 1 г. В сигнала се твърди, че фирма на Йончева е съдружник с офшорка на КТБ и има парични преводи към “Офроуд”.

На 11 януари призовкари са търсили Елена Йончева на няколко адреса в София, но не я открили.

Позвънили дори

на вратата на

майка , но

жената казала,

че не знае къде

е Елена

След това в издирването се включили и от МВР. Свързали се с нея по телефона. На 16 януари призовката е връчена, а във вторник лично е посетила разследващитне, за да получи обвинението си.

Дружеството “Офроуд” ЕООД отдавна няма дейност, показва справка в Търговския регистър. Фирмата няма пари по сметките си, нито имущество. Елена Йончева е поискала да бъде освободена като управител. От април 2017 г. това е факт. На нейно място няма назначен нов шеф. Затова от прокуратурата са поискали дружеството да бъде заличено.

Другият известен засега обвиняем - адвокат Божидар Миладинов, е бил в надзорните съвети на “Интерхотели” АД и “Нуртс Диджитъл” ЕАД, както и в съвета на директорите на “Хелт енд Уелнес” АД. Тези фирми са сочени за такива от орбитата на КТБ и са получавали кредити от фалиралата банка. Божидар

Миладинов е бил

представител и

на “Алфа

Кепитъл”,

която имаше дял в “Петрол”, който след фалита на КТБ мина под контрола на Гриша Ганчев.

Офшорката “Далий Трейдинг лимитед” е описана и в мегаделото КТБ като свързана с Цветан Василев. Общо са над 70. Всички са получавали пари от банката, а след това средствата са се връщали в България. Офшорката е регистрирана на 9 февруари 2011 г. Директори са двама мъже от Панама. Няма данни за собствеността на компанията.

Елена Йончева: Парите за филмите ми са преведени от банката в период, когато дори държавата не е могла да предвиди срива ѝ

Средствата за документалните ми филми са преведени от КТБ в период, в който даже държавата, със своите контролни функции, не е могла да предвиди срива на банката. Това заяви соцдепутатката Елена Йончева в кулоарите на Народното събрание по повод повдигнатото ѝ обвинение.

“Обвиненията, че работейки за ТВ 7 през периода 2012-2014 г., съм била финансирана по престъпен начин, са абсурдни”, каза Йончева. “Обвиненията, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, са опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат”, допълни тя. И обясни, че атаката срещу нея започнала, след като поискала независима експертиза на българските магистрали.

“Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как “Шайката” - тази организирана престъпна група, разграбва България. Уверявам ви, че това сплашване, тази репресия, няма да ни спре”, категорична бе депутатката.

Обвиненията към Елена Йончева са нескопосан опит на ГЕРБ да спечели евроизборите, който ще бъде увенчан с неуспех, коментира пък колегата ѝ Иван Иванов. И обяви, че БСП застава зад Йончева и дейността ѝ да разкрива истината.

“В момента се осъществява груба политическа репресия върху Йончева от страна на ГЕРБ. Сигналът, на база на който е повдигнато обвинението на Йончева, е подаден от Антон Тодоров, Делян Добрев и Тома Биков. Прави впечатление, че изключително бързо и “резултатно” се действа спрямо хора, които искат да отразяват истината”, добави Иванов.

Прокуратурата пише резюме на делото КТБ

Специализираната прокуратура пише съкратен доклад по обвинителния акт на мегаделото КТБ, който е 10 000 страници. Той ще е готов до 5 февруари. Причината - във вторник в “Държавен вестник” излязоха промени в НПК, според които прокурорите вече няма да четат в залата заключителната част от обвинителния акт. По делото КТБ, което е за присвояване на близо 2,7 млрд. лв. от банката, тя е 5000 страници и се чете от май м.г.

“За следващото заседание докладът ще е готов. Не мога да кажа в какъв обем ще е, но ще е по-кратък”, обясни прокурор Антоанета Стефанова в сряда, когато се проведе поредното заседание, на което се чете заключителната част. Според нея съдът ще прецени дали делото да продължи по стария, или по новия ред. “Това ще е въпрос на спор”, уточни тя.

“Ние сме започнали по старата процедура и трябва да продължим по нея”, обясни адвокат Константин Симеонов, който е защитник на основния подсъдим - банкера Цветан Василев. Срещу бившия собственик на КТБ делото се гледа задочно, защото той се укрива в Сърбия.