Елеонора Лилова: Боят е от миналото, снимайте си детето с камера, когато греши

https://www.24chasa.bg/novini/article/7262415 www.24chasa.bg
Елеонора Лилова СНИМКА: Благой Кирилов

Ако родителят е насилник, и детето става такъв

Медицински сестри ще правят домашни посещения на деца до 3 г.

Държавата въвежда семейни карти за спорт, каза в интервю председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова

- Д-р Лилова, предвижда се телесното наказание над деца да стане престъпление според Националната стратегия за детето 2019 -2030 г. Това предизвика бурен отзвук, но шамар от родител ще означава ли затвор или глоба?

- Разбирам страховете на хората и по-специално на родителите, но те не са основателни. Целта на стратегията не е да санкционира родителите, а да ги подкрепи в правилния избор на метод на възпитание. Националната стратегия за детето е разписана за следващите поколения български деца и ако искаме да променим бъдещето, не трябва да толерираме методи на възпитание от миналото. Насилието във всичките му форми не е съвременен метод за възпитание. Насилието поражда насилие. Децата са отражение на своите родители и ако родителят е насилник, то и детето се превръща в такъв. Агресията днес се е увеличила, всички виждаме това и е време да предприемем адекватни мерки.

Ако отглеждаме децата със страх, не говорим за качествено родителство. Знам, че всяка майка и всеки татко милее най-много за детето си. Няма нищо по-свято от тази обич – семейната. Проекта на документа отразява именно това – той е разработен в подкрепа на детето и семейството, а ролята на държавата е да ги подпомага в нуждите им, да им предоставя ресурси и възможности. Родителите са тези, които най-добре знаят от какво има нужда тяхното дете, а държавата може да ги подкрепи като мобилизира усилията на всички секторни политики в едно, в името на детето и семейството му.

Телесното наказание нанася сериозно вреди на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред се опитват да прилагат в детската градина и училището. Това е неефективно като средство за налагане на дисциплина както у дома, така и извън него. Всички знаем, че има положителни начини да се учат децата, да се поправят грешките им и да се постигат резултати, които се отразяват благоприятно върху тяхното развитие.

- През миналата година колко деца са станали жертва на насилие от родителите си? Очаквате ли с приемането на тази стратегия тези случаи да намалеят?

- Все повече деца, родители и граждани показват неодобрението си към насилието и реагират все по-непримиримо към подобни прояви. Един стратегически документ може да насочи усилията на специалистите към разписването на по-конкретни мерки за превенция на явлението.

Според данните от анализа за 2017 г., който е достъпен публично на страницата на ДАЗД, постъпилите

сигнали за деца,

жертви на насилие,

са общо 1399,

но не всички сигнали са реални и не всички са имали необходимост от проследяване във времето. Работено е по 1084 сигнала. Почти половината от сигналите – 41% се отнасят до физическо насилие,19% - до сексуално насилие над дете, 28% за психическо насилие са, а за пренебрегване – 12%.

Разпределението на сигналите спрямо мястото на извършване на насилие показва, че все още, макар и с известно намаление, най-често се извършва насилие спрямо децата вътре в семейството – в общо 52% от регистрираните случаи (573 броя). Оставащите проценти са разпределени в сравнително малки граници, като 12% са посочени за училището и 9% на улицата.

Общият брой деца, станали жертва на насилие в социалните услуги и специализираните и образователни институции, са 302.

- Какво показва международната практика при забрана на телесно наказание?

- Наблюденията са, че в почти всички централни и западни държави - членки на ЕС, при случаи на насилие в семейството се прилага крайна мярка по отношение на детето – извеждане от дома и настаняване в приемни семейства. Това се случва дори и когато детето е било само свидетел на спор, скандал между родителите му. В тези случаи децата много трудно се връщат на родителите, след дълги съдебни процеси и целенасочена работа с родителите да се отстрани насилника.

Младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрани върху телесното наказание над деца, сочи изследване, проведено в 88 държави и публикувано в престижното британско здравно списание „Бритиш медикал джърнъл“ през 2018 г. Анализът се базира на данни от две текущи проучвания – „Здравно поведение на децата в училищна възраст“ и „Световно изследване на здравето на учениците в училищна среда“, които се провеждат с деца между 13 и 17 г. и им задават въпроси на различни здравни и социални теми, като сексуално поведение, употреба на алкохол, наркотици и цигари, насилие. Включени са подобни проучвания и от други страни.

В момента 54 държави, включително и България, са забранили телесното наказание и още 56 са заявили готовност да го направят. В България от 2000 г. в Закона за закрила на детето е разписано, че всяко дете има право на закрила срещу нарушаващите неговото достойнство методи на възпитание вкл. физически, психически или други.

- Възможно ли е забраната за телесно наказание над деца да развърже ръцете на социалните и по този начин децата да се извеждат по-лесно от семействата?

- Политиката на нашата държава не предвижда подобни мерки. Вярвам в здравия разум на хората. Държавата изпълнява своята функция и подкрепя хората. Няма и няма да има у нас такава политика за намеса дотолкова в семейния живот, както се допуска в някои държави. Извеждането на детето е наистина последната мярка, която Законът предвижда при разрешаване на конкретен проблем и за предприемането ѝ са нужни аргументи, които се разглеждат внимателно не само от Агенцията за социално подпомагане и териториалните ѝ структури, но и от съда.

- Как ще се следи дали родителите бият и тормозят децата си?

- Дали децата страдат от различни форми на насилие се следи и днес. Всеки, на който стане известно за такъв случай има задължението да сигнализира. Хората и специалистите, които са най-близо до детето – лекарите, учителите, близките, съседите, други деца, самото пострадало дете, случайният минувач на улицата, общността, трябва да бъдат изключително чувствителни към проявите на белези на насилието. Когато установят нередност те имат задължението да сигнализират компетентните институции. Държавната агенция за закрила на детето полага усилия да информира гражданите за техните права и задължения в сферата чрез реализирането на информационни кампании, насочени към децата, родителите, специалистите, обществото. Националната телефонна линия за деца 116 111, която отговаря на всички обаждания, е отворена 24 часа в денонощието е напълно безплатна. На нашия сайт също има форма „Подай сигнал“.

- Възможно ли е да възпиташ детето с телесни наказания, какво е вашето мнение?

- Категорично съм против физическото насилие. От моята практика мога да кажа, че учителите разпознават децата жертва на насилие. Достатъчно е да видят детските очи, там се вижда притеснението, страха, болката. Физическите наказания унижават децата. Съвременните психолози са единодушни, че те се отразяват зле на психическото и на физическото им здраве. Те отслабват семейните връзки и не носят никаква полза за възпитанието и развитието на детето. Този модел не е модерно средство за възпитание, днес има много позитивни техники, които родителите могат да използват.

- Какви са тези позитивни техники?

- Днес позитивната педагогика задава съвременния облик на възпитанието. Един добър пример е добрата дума и един откровен поглед. Когато родителят разговаря и има доверителна връзка с детето си, то то ще бъде много по-послушно. Пример за иновативна техника, която всеки родител може да приложи, е заснемането с камера на вреден навик, който неговото дете има, и след това да му го покаже и обсъди заедно с него. След това те могат заедно да изтрият клипчето, като детето обещае, че ще промени поведението си.

- Кои са другите нови моменти, които ще защитават правата на децата?

- Философията на Националната стратегия на детето е базирана на защитата на всички права на всички деца. През следващите 12 г. очакваме да се постигне подобряване живота на детето в 5 стратегически области. Първата е свързана с условията на живот и здравословното състояние. Днес проблемът е, че децата водят заседнал начин на живот, не играят, а стоят пред техниката. Целта е чрез програми и кампании да научим децата да се хранят здравословно. На студентите от Националната спортна академия им е направило впечатление, че ако едно

дете не бъде милвано,

гушкано и обичано,

всъщност дори неговият мозък

не се развива достатъчно

Родителите и децата трябва да спортуват заедно, има предложения за карти за семеен спорт.

- Стратегията обръща внимание и на дигиталното образование и сигурност, защо?

- Акцентът в нея е осигуряване на сигурността на детето в мрежата. Децата днес избягаха от фейсбук, защото там са не само майките и бащите им, а дори бабите и дядовците им. Но онлайн приложенията са част от живота им и те бързо намират нови (инстаграм, снапчат тик ток и т.н). Затова дигиталната грамотност е важна и усилията трябва да се насочат и към разпознаване на фалшивите новини и фалшивите хора в мобилния свят. Умението на децата да използват безопасно интернет е необходимо, за да ги предпази от множеството опасности от измама и насилие, на които те могат да станат жертва онлайн.

- Предвижда се и лекарите да посещават децата до 3 г. в домовете, как ще се разпише този механизъм?

- Предвижда се това да е една позитивна, безплатна услуга за децата на възраст до 3 г. и техните родители, която да се извършва от специално обучени акушерки и медицински сестри. Те ще са в полза на родителите на малките деца, защото професионално ще им отговарят на въпросите, свързани с отглеждането на децата в тази възраст – как да се хранят, как да се къпят, какво да правят, когато детето им се разболее и т.н. Тази подкрепа ще е много важна в отдалечените райони, където няма медицински грижи. В България все още има семейства, където дори няма хигиенни навици, а тази патронажна грижа ще е много полезна за тях.

ВИЗИТКА

Председател на Държавната агенция за закрила на детето

Магистър по педагогика и социология в СУ “Св. Климент Охридски”

Доктор по управление на образованието в ПУ “Паисий Хилендарски”

Притежава допълнителна професионална квалификация по психология и специализирана подготовка за заемане на длъжността педагогически съветник

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.