Вместо бой снимайте детето с телефон!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7262612 www.24chasa.bg
Физическите наказания унижават децата, а боят се отразява на психиката им. СНИМКА: Pixabay

Изтрийте клипа, когато оправи лошото поведение

Боят над децата е от миналото, днес новият модел на възпитание е заснемане на вредните навици с камера.

“Покажете клипа на детето и го обсъдете заедно. След това изтрийте клипа, ако детето обещае, че ще промени поведението си”, посъветва в интервю за “24 часа” шефката на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. Сред модерните методи са още разговорите, похвалите и поощряването. Експертите са категорични, че ако родителят е насилник, и детето става такъв. “Телесното наказание нанася сериозна вреда на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред опитват да прилагат в детската градина и училището”, каза Лилова. 

Съвременните психолози са единодушни, че физическите наказания унижават децата, а боят се отразява на психиката им. Забелязват, че ако едно дете не бъде милвано, гушкано и обичано, дори неговият мозък не се развива достатъчно.

Според статистиката в 52% от случаите насилието над деца е вътре в семейството. Това е една от причините държавата да изготви Национална стратегия за детето (2019-2030), в която телесното наказание става престъпление. Изследванията показват, че младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има забрана за бой.

 Интервю с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова четете утре на страниците на вестник "24 часа" или онлайн.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.