Вместо бой снимайте детето с телефон!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7262612 www.24chasa.bg
Физическите наказания унижават децата, а боят се отразява на психиката им. СНИМКА: Pixabay

Изтрийте клипа, когато оправи лошото поведение

Боят над децата е от миналото, днес новият модел на възпитание е заснемане на вредните навици с камера.

“Покажете клипа на детето и го обсъдете заедно. След това изтрийте клипа, ако детето обещае, че ще промени поведението си”, посъветва в интервю за “24 часа” шефката на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. Сред модерните методи са още разговорите, похвалите и поощряването. Експертите са категорични, че ако родителят е насилник, и детето става такъв. “Телесното наказание нанася сериозна вреда на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред опитват да прилагат в детската градина и училището”, каза Лилова. 

Съвременните психолози са единодушни, че физическите наказания унижават децата, а боят се отразява на психиката им. Забелязват, че ако едно дете не бъде милвано, гушкано и обичано, дори неговият мозък не се развива достатъчно.

Според статистиката в 52% от случаите насилието над деца е вътре в семейството. Това е една от причините държавата да изготви Национална стратегия за детето (2019-2030), в която телесното наказание става престъпление. Изследванията показват, че младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има забрана за бой.

 Интервю с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова четете утре на страниците на вестник "24 часа" или онлайн.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.

Аз съм без възраст, не допускам никой в личното си пространство "В момента нямам любовен живот. Искам да прекъсна всякакви спекулации, че имам любовни авантюри с младите момчета, с които споделям снимки. Това са едни млади, талантливи хора, с чисти сърца". Това коментира пред "България Днес" певицата Луна,