Адвокат на Арабаджиев-син се подигра със съдийка и отнесе 200 лв. глоба (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7262735 www.24chasa.bg
Вълчо Арабаджиев (вдясно), заснет през септември м.г. да върви със сестра си Александра към спецсъда. СНИМКА: Румяна Тонeва

Зам.-шефът на “Пирогов” проф. Габровски заяви пред съда, че 22-годишният мъж е здрав и може да стои в килия

Остри реплики между съдия и адвокат съпътстваха заседанието в апелативния спецсъд, на което се решаваше дали синът на Маринела и Ветко Арабаджиеви - Вълчо, да излезе на свобода.

Защитникът му Илиян Василев изведнъж, докато бранеше в пламенна реч клиента си, възкликна срещу съдия Галя Георгиева - председател на тричленния състав: “Виждам, че доволно се раздвижихте”. Тя го предупреди да не отправя некоректни нападки срещу прокуратурата и да не се занимава с нейната личност, имайки предвид цялата му пледоария. “Тогава направо ме глобете”, отговори ѝ Василев. Той я попита защо се идентифицира с прокуратурата и добави, че знае, че Георгиева е “носител на прокурорската награда “Джовани Фалконе” през 2017 г. Съдийката прие репликите за подигравателни и го глоби с 200 лева. “Не знам дали ще ми стигнат средствата да довърша пледоарията си”, каза иронично адвокатът. Георгиева запази самообладание и покани Василев да продължи със защитата си. Той поиска Арабаджиев, който е обвинен за пране на 2,7 млн. евро, да бъде пуснат на свобода.

С това обаче не бе съгласен прокурор Пламен Марков. Според него Вълчо знаел, че милионите, открити в банкови касети на негово име, били от данъчни престъпления на родителите му. “Сумата е била конспиративно пренесена в 2 спортни чанти в банков трезор в присъствието на обвиняемия”, каза Марков. Саковете били носени от охранител в хотел “Маринела” с фамилия Божиновски.

Три вещи лица начело със зам.-директора на “Пирогов” проф. Николай Габровски обявиха преди това пред съда, че младият Арабаджиев е здрав и може да остане зад решетките. За оплакванията му от болки в гърба медиците можели да му предпишат витамини и противовъзпалителни.

Предстои съдът да реши за свободата на Арабаджиев.