Психично болни тънат в мизерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7263038 www.24chasa.bg
КАДЪР: NOVA

Психиатърът д-р Владимир Стоянов публикува снимки от Центъра за психично здраве. Очаквано, вълната от възмущение в социалните мрежи не закъсня, предаде NOVA. 

„Такива са условията, няма как да кажа нещо друго. Това, което е по силите ни с парите, които ни превеждат от Министерството на здравеопазването, е да правим козметични ремонти”, заяви в ефира на "Здравей, България" д-р Емил Грашнов, управител на центъра.

По думите му всяка година средствата, които получават са около 1 млн. лв.

„Тази сума се формира на базата на преминали през Центъра пациенти. Тя се изчислява според методика на министъра на здравеопазването, която регламентира каква точно е сумата на изписан пациент – дали ще бъде в 24-часов стационар или само на дневен. Има и малка част амбулаторни прегледи, които ни се заплащат по НЗОК. Другото са малко собствени приходи от административни свидетелства”, обясни още Грашнов.

Според националния консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов парите, които се отпускат, са достатъчни единствено за „една крайно незадоволителна работна заплата”.

„Министерството не е предвидило капиталови разходи за 2019 г. в никой от секторите на здравеопазването. В този смисъл са необходими неотложни мерки за промяна както в структурирането и организирането на психиатричните услуги, така и в методите за тяхното управление и финансиране”, коментира още проф. Стоянов.