Спират и строежа в "Арапя", нямал план за безопасност (Обновена+Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7263431 www.24chasa.bg
Спират и строежа в "Арапя", нямал план за безопасност. СНИМКИ: Авторката

Скандалният строеж в горичка край култовия къмпинг "Арапя" също ще бъде спрян временно, съобщи на място директорът на ДНСК. Формалният повод била липсата на план за безопасност на строителния обект.

Според Иван Нестеров липсвало очертание на границите на строителния обект, както и изградена инфраструктура до него. Подробна проверка по документи обаче започва в понеделник в община Царево, уточни шефът на ДНСК. 

"Съгласно този план за безопасност и здраве трябва да има временен достъп за организация на строителство, където да се движи цялата транспортна техника. Тук няма такъв, има само черен път. На идване към строителния обект наблизо видях ваканционен комплекс, който сигурно вече е въведен в експлоатация. Това е ваканционно селище в нищото. Ако при аварийна ситуация се наложи да дойде пожарна или Бърза помощ, от къде ще дойде?", попита Несторов.

Той каза още, че кметът на общината Георги Лапчев е в правото си да спре строежа на Арапя, но повече подробности щели да станат ясни след проверката. Несторов очаква резултати в края на следващата седмица.

"Този  обект е 5 категория,  което означава, че е от компетенцията на общинската администрация. ДНСК не може да спре такова строителство, а да разпореди на  кмета на община Царево при констатирани нарушения от наша страна да го спре", обясни шефът на Строителния надзор. Според Несторов за всяко едно отрязано дърво край Арапя трябвало да има необходимите документи, а контролните органи да извършат проверка.

Кметът на Царево Георги Лапчев обаче заяви, че въпросният терен отдавна бил изваден от горския фонд и се водел урегулиран поземлен имот. 

"Този парадокс е започнал още през 2005-2007 г. Пришиват се стари грешки на сегашните управляващи. За да няма и капка съмнение лично съм сезирал прокуратурата,нека тя установи има ли закононарушения", каза Лапчев.

Според инвеститора Георги Атанасов от Царево пък, който има намерение да построи 14 вили на 1 и 2 етажа в горичката край Арапя, отрязаните дървета били само такива, които са опасни за здравето на туристите.   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.