Зимните гуми стават задължителни за леките коли, тировете няма да изпреварват

https://www.24chasa.bg/novini/article/7264515 www.24chasa.bg

Вземат книжката за три тежки нарушения в рамките на 2 г., коли с двигател до 67 к.с. за новите шофьори и зареждане само от бензиностанции с резервоари в недвижим имот, пише в новия законопроект

Зимните гуми стават задължителни от ноември до март, новите шофьори ще карат само коли до 67 к.с, а глобата за превишение на скоростта дори с 1 км/ч в населените места ще е 20 лв. Това предвиждат текстове в проекта за нов Закон за движение по пътищата. Той беше публикуван за обществено обсъждане, преди да влезе в ресорните парламентарни комисии. Законопроектът дава възможност на нарушителите да плащат глобите директно на пътя, когато служителите на МВР бъдат оборудвани с ПОС терминали. Това обаче едва ли ще се случи скоро, коментират пътни полицаи.

Тирове и автобуси няма да могат да изпреварват и да се движат в лявата лента, предвижда още законопроектът. Ограничението е записано в чл. 38 и чл. 39. То е за пътните превозни средства, които не могат да развиват максимална скорост или не им е разрешено да го правят. За еднопосочните пътища с три ленти е

забранено да

навлизат в

крайната лява,

освен при завиване и заобикаляне. По автомагистралите например леките коли могат да се движат до 140 км/ч, а автобусите и тировете са ограничени до 90 км/ч. Това означава, че ако пред тях на пътя в средната лента се движи кола с 80 км/ч, те няма да могат да я изпреварят в лявата.

Една от новостите в коригирания законопроект е за новите водачи, които са определени като най-рискови на пътя и често катастрофират.

Хората, които вземат книжка, няма да могат да яхат мощни коли веднага. Те могат да шофират само автомобил с обем на двигателя до 67 к.с. по време на първите 6 месеца на пътя. Това обаче важи когато са сами. Ако искат да карат лимузини и спортни коли, с тях трябва да има придружител, който не е наказаван с вземане на книжката в последните 5 г. Освен това придружителят трябва да е трезвен и да не е употребявал наркотици.

Ако новият водач е хванат в нарушение и му вземат книжката, срокът от 6 месеца започва да тече отначало, когато му я върнат. Новобранците на пътя няма да имат право да возят пътници от 22 ч до 6 ч. Ако пък се изкуши да кара мощна кола без придружител и го хванат, ще му вземат книжката за 3 месеца и ще плати глоба от 500 лв.

Строги правила очакват и опитните шофьори. Който направи три тежки нарушения за 2 г., ще му вземат книжката за 1 г. и

ще може да си я

върне само след

като мине на

лекционно

обучение

Тежки нарушения са шофиране в насрещното по магистралата или в аварийната лента, алкохол над 0,5 промила, превишаване на скоростта в населено място с над 50 км/ч, преминаване на червено, отнемане на предимство на пешеходец на зебра, участие в гонки.

В законопроекта е записано още, че шофьорите ще могат за зареждат колите си само от бензиностанции, чиито резервоари са “трайно прикрепени към недвижим имот”. Това е мярка срещу нелегалните подвижни бензиностанции. Тази поправка вече мина и в сега действащия Закон за движение по пътищата и влиза в сила от този понеделник.

На бензиностанциите шофьрът трябва да паркира поне на 1 м разстояние от този пред него, да не пуши и да загаси двигателя при зареждане.

Максималната скорост в населените места остава 50 км/ч за леките автомобили, но не е изключено да се промени по време на разглеждането на законопроекта в комисиите за т.нар. Зона 30, която е предвидена в правителствената стратегия за пътна безопасност.

В пешеходните зони обаче шофьорите няма да могат да се движат с повече от 20 км/ч.

150 лв. за минаване на червено, 600 лв., ако нямаш книжка

150 лв. глоба за минаване на червен светофар вместо сегашните 100 лв. предвижда законопроектът.

Толкова е санкцията и за шофьор, който отнеме предимство на колоездач, докато преминава през велоалея. 600 лв. ще е глобата за тези, чиято книжка е отнета или никога не са имали такава и седнат зад волана. Сега тя е от 100 до 300 лв. 

500 лв. е глобата за собственика на кола, ако зад волана е хванат пиян или надрусан шофьор, на когото я е дал. Сега сумата е до 300 лв.

Ако изгубите книжката си, обявите я за открадната или повредена и нямате нова, ще се разделите отново с 300 лв.

Новост е глобата от 20 лв. за превишаване на скоростта в населено място до 10 км/ч. Досега се санкционираха само тези, които я превишават. Това означава, че ще ви глобят и за превишаване с 3-4 км/ч, колкото е допустимата техническа грешка.

Глобите за другите нарушения остават същите, както и в проекта, който беше публикуван през лятото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,