Надзиратели от затворите се състезават с хора, гайди и песни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7265459 www.24chasa.bg
Танцьорите от затвора във Враца се класираха първи. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Първият им национален фолклорен фестивал се проведе в Сливен

Самодейци от затвора в Бобов дол изиграха комичен танц, разказващ за времето, когато казармата беше задължителна. СНИМКА: Ваньо Стоилов

До средата на годината в българските затвори ще бъдат назначени 134 нови надзиратели. Общо за двете главни дирекции - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", новите щатни бройки, отпуснати чрез държавния бюджет за 2019 г., са 200. Най-вероятно от началото на другия месец ще започнат конкурсите.” Това каза в Сливен зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Служителка на затвора в Пазарджик снима с телефона си всичко, което се случва на сцената. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Към кандидатите за тези места

Служителите на затвора в Плевен имат свой самодеен танцов състав от 2009 година. Да ги подкрепи в Сливен дойде и техният директор Иван Петков /цивилният на снимката/. СНИМКА: Ваньо Стоилов

няма изискване

Красимира Маринова от затвора в Бобов дол, която изпълни македонски народни песни, бе класирана на второ място в категорията "Музикално изкуство". СНИМКА: Ваньо Стоилов

да са добри

Служителки на затвора в Сливен поздравиха всички участници за добре дошли с Джиновски танц. СНИМКА: Ваньо Стоилов

певци и танцьори,

Първи на сцената излязоха танцьорите от затвора в Белене, разбираемо те се представиха със северняшки танц. СНИМКА: Ваньо Стоилов

но такива таланти ще бъдат добре дошли на новите си работни места. Показа го първият национален фолклорен фестивал на служителите от системата на затворите, който се проведе в Сливен. Дойдоха над 130 участници, които се състезаваха в категориите танцово и музикално изкуство.

Самодейци от затвора в Стара Загора чакат реда си, за да излязат на сцената. СНИМКА: Ваньо Стоилов

За протокола остана фактът, че като най-добри танцьори се изявиха самодейците от затвора във Враца, а като музиканти журито бе грабнато от изпълнението на гайдарите от охраната на затворническото общежитие в Смолян.

Сред зрителите, които аплодираха от сърце изявите на самодейците, бяха директорите на затворите в Плевен и Бургас Иван Петков и Бранимир Мангъров, както и директорът на държавното предприятие "Фонд Затворно дело" Иван Иванов /отляво надясно/. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Фестивалът премина под мотото “Да се върнем при извора”. Той е част от програмата на тържествата по повод 140 г. от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите в България. Тяхната кулминация ще бъде на 29 януари в София, когато е и професионалният празник на работещите в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри Фестивала, той съобщи, че до края на юни ще бъдат назначени още 134 надзиратели в българските затвори. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Имаше много емоции, вълнение от досега със сцената и многобройни и искрени аплодисменти. По жребий се падна първи на сцената да стъпят танцьорите от затвора в Белене, които, разбираемо, се представиха със северняшки танц. Колегите им от Бобов дол показаха забавна история с войници новобранци

Охранители от Благоевградско се представиха с разложки песни. СНИМКА: Ваньо Стоилов

от времето на

задължителната

казарма

за всички мъже. Домакините от единствения у нас женски затвор - този в Сливен, избраха да пресъздадат с танц легендата за 100-те войводи на своя град. Тяхната група е от 27 души, от които мъжете са едва петима.

“Нашата професия е сред най-напрегнатите - според една статистика служителите на затворите живеят средно между 65 и 67 години. Един от начините тези хора да се борят със стреса и професионалното прегаряне е участието им в самодейните фолклорни състави. Ритъмът на фолклора създава настроение, влияе добре върху тежкото им ежедневие и необходимост за професионално оцеляване в тяхната трудна и отговорна работа с правонарушителите”, каза директорът на затвора в Плевен Иван Петков. Той дойде в Сливен, за да подкрепи своя "отбор".

Неотдавна дългогодишният директор на затворите в Пазарджик и София Ангел Топкаров също сподели, че работата на надзирателите не е за всеки. Много от тях не издържат на напрежението,заболяват и дори умират млади, други се пропиват и развалят семействата си... А обществото, вече по думите на днешния зам.-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, който лично откри фестивала в Сливен, все още не е оценило по достойнство тази трудна професия.  

В плевенския танцов състав на затвора участват както инспектори по социалната дейност, така и надзиратели. Някои от тях са с ранг на офицери, други са с по-ниски чинове, но

пред песента

всички са равни

В Плевен затворът има свой самодеен фолклорен състав от 2009 г. Разбира се, присъствието на репетициите е доброволно. "Това е продължение на една традиция отпреди 1989 година", обяснява още директорът. "А и фолклорът ни приближава повече до българското", допълва служителка на затвора в Пазарджик, която усърдно снима с телефона си това, което се случва в момента на сцената.

В техния затвор в Пазарджик започнали да играят народни танци преди месец. В сливенския затвор се запалили по танците преди 2 месеца. В основата е Сийка Павлова, началник на сектор “Социални дейности и възпитателна работа”, която всъщност първа дала и идеята да се проведе национален фолклорен фестивал на служителите самодейци, а домакин да бъде техният затвор. Ръка подаде и градската управа, която предостави безвъзмездно зала "Сливен" за изявата на танцьорите и музикантите.

Самодейците не крият, че идеята за национален фолклорен фестивал ги мотивирала да бъдат по-усърдни в репетициите, за да се представят възможно най-добре в Сливен. Благодарни са на читалищата в своите региони, които им помогнали да осигурят подходящи народни носии за танцьорите, певците и музикантите. Други ползвали костюмите, с които разполагат училищата към съответните затвори.

Празникът им стана възможен и благодарение на спонсорството на държавното предприятие “Фонд Затворно дело”. Неговият директор Иван Иванов сподели пред “24 часа”, че то е на самоиздръжка, а за миналата година очаква печалба от близо 1 млн. лв.

“Благодарение на нас много от лишените от свобода имат работа. В Стара Загора по принцип имаме добър цех за мебели, сега - и за ПВЦ дограма, с чиято продукция вече сме сменили 15 процента от дограмата в българските затвори. В затвора в Бобов дол пък се оказаха

големи майстори

на плажни

чадъри

от камъшит - тяхната продукция вече краси един от най-големите плажове в Гърция. Кандидатствахме успешно и заедно с фонд "Земеделие" тази година ще изградим предприятие за преработка на мляко за 3,5 милиона лева на остров Персин, към затвора в Белене. Намерението ни е да произвеждаме там годишно по 100 тона сирене и 110 тона мляко от собствена суровина, като гарантираме, че продуктите ни ще бъдат екологично чисти, без консерванти и палма. Вече ни се върти и името им - Персина", каза още Иван Иванов. 

Организаторите на фестивала поясниха още, че във формациите на служителите

не участват

затворници - за

тях има други

форми да изявят

таланта си

А успехът на първия фестивал вече им дава куража да мислят и за следващите. Дори се роди и предложение догодина да поканят и сродни самодейни колективи на техни колеги от затворите в съседните балкански държави. А домакинството затворите ще приемат на ротационен принцип - за догодина от Плевен вече са обявили, че са готови да приемат участниците в надиграванията и надпяванията. Освен това са доказали, че имат организационен опит - през октомври м.г. при тях се проведе успешно първият турнир по стрелба с пистолет за служителите от затворите в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.

Отбори от три държави следят голмайстора на "Левски" и Първа лига Станислав Костов, научи "България Днес". Свои емисари за нападателя в последните срещи на "сините" са пращали тимове от Турция, Полша и Холандия. Те бяха на трибуните и по време на дербито с ЦСКА-София в събота. Костов игра силно в мача, като бе близо до гола през второто полувреме.

Най-секси тенисистката Юлия Стаматова показа страхотно стегнато дупе. Бившата половинка на футболиста от "Лудогорец" Абел Анисе не излиза от форма. Юлето се снима по тренировъчен клин, а на задните й части завидяха дори най-запалените фитнес маниачки. Преди няколко дни родната ни тенисистка отпадна още във втория кръг от турнира в турския курорт