САЩ повдигнаха обвинения срещу "Хуавей" и финансовия й директор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7269138 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Американското министерство на правосъдието оповести вчера два обвинителни акта срещу китайската компания Хуавей текнолъджис (Huawei Technologies), няколко от подразделенията й и нейния финансов директор Мън Ванчжоу по две отделни дела. Хуавей е обвинена в редица престъпления - от банкови и финансови измами до възпрепятстване на правосъдието и заговор за кражба на търговски тайни от компанията Ти-мобайл Ю Ес (T-Mobile US Inc.), съобщи Ройтерс.

Обвиненията засилват натиска върху Хуавей, най-големия производител на телекомуникационна техника в света, от правителството на САЩ, което се опитва да попречи на американските компании да купуват рутери и суичове от Хуавей и притиска съюзниците си да направят същото, предава БТА.

Матю Уитакър СНИМКА: РОЙТЕРС
Матю Уитакър СНИМКА: РОЙТЕРС

На пресконференция изпълняващият длъжността министър на правосъдието на САЩ Матю Уитакър изрази благодарност към канадските власти, които задържаха финансовия директор на Хуавей през декември във Ванкувър, съобщава ТАСС. Уитакър съобщи, че в момента САЩ действат за екстрадицията на Мън Ванчжоу.