В. "Ромъния либера": Най-много румънци от чуждите туристи са посетили България през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7269232 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 9,2 милиона чуждестранни туристи са посетили миналата година България - страна, чието население е близо седем милиона, пише букурещкото издание "Ромъния либера". Това е увеличение от 4,4 процента спрямо 2017 г., сочат данните на българската национална статистика. Най-много чуждестранни туристи в България са дошли от Румъния, Гърция, Германия, Турция, Република Македония и Русия, отбелязва вестникът.

"Ромъния либера" цитира данни на българското министерство на туризма, според които през 2018 г. 1,37 милиона румънци са посетили България. Това е увеличение от 20,9 процента, посочва вестникът. Туристите от Гърция са били 1,11 милиона, от Германия - 850 000, от Турция - 625 000, от Р Македония - 560 000 и от Русия - 511 000, предаде БТА.

Румънското издание цитира думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, че "за първи път броят на чуждестранните туристи, посетили България миналата година, е надхвърлил девет милиона души".

Туризмът е един от основните източници на приходи за България, като съставлява над пет процента от брутния вътрешен продукт и осигурява много работни места, отбелязва румънското издание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.