МОН готви 17 национални програми за развитие на образованието за 76 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7269747 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонева

За 2019 г. Министерството на образованието и науката подготви 17 национални програми за развитието на образованието за около 76 милиона лева. Четири от програмите са изцяло нови, но в някои от програмите има нови модули и дейности, съобщи на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и добави, че програмите ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, предава БТА.

Нова е програмата "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми" с бюджет 1 милион лева, чрез която ще се съчетава теоретичната подготовка с практическата насоченост и учителите ще могат да посещават ИТ фирми, за да актуализират знанията си. По програмата компютърни специалисти ще изнасят семинари в училищата, за да мотивират учениците от първи до десети клас да се ориентират към ИТ и дигиталната креативност. Ще има и модул за професионалните и профилираните гимназии, като в часовете компютърни специалисти ще обучават учениците заедно с техните учители.

Друга нова програма е "Заедно в грижата за ученика" с бюджет 1 милион лева и тя е за осигуряване на качеството на образователния процес при прехода между детската градина и училището, както и при преминаването от четвърти в пети клас. Целта е да се намали стресът на учениците, когато преминават от четвърти в пети клас и вече имат учители по всички учебни предмети. Нов момент има в програмата "Развитие на системата на предучилищното образование", която е за 200 000 лева, и той е свързан с това родителите и учителите в детската градина заедно да осъществят адаптацията на децата в градината.

Програмата "Ученически олимпиади и състезания" ще разполага с повече средства и бюджетът й ще е 3 200 000 лева, като новото е, че вече при подготовката на учениците за състезания ще участват също преподаватели от университетите и учени от БАН.

В програмата "Осигуряване на съвременна образователна среда" за 2019 г. няма да го има модулът за ученическите шкафчета в училище, но има две важни промени, каза заместник-министър Михайлова. Тя обясни, че вече училищата ще могат да имат часове не само в музеите, но и в галериите и театрите, и учениците да посещават постановки на различните сценични изкуства. Бюджетът на програмата сега е 7 380 000 лева. Ново е, че ще има и издаване на учебни помагала за професионалното образование.

Много важна е програмата "ИКТ в предучилищното и училищното образование", която сега е с бюджет 11 милиона лева. С тях ще продължи осигуряването на свободен достъп до интернет в училищата, както и те ще се оборудват със софтуер и електронни ресурси, каза Михайлова.

Сега в страната има 290 училища, които с акт на МС бяха определени за иновативни, съобщи Наталия Михалевска от МОН. Тя обясни, че вече ще може да се създават мрежи между иновативните училища и тези, които още не са станали такива. Това ще може да се осъществява по програмата "Иновации в действие" с бюджет 1 572 600 лева. В тази програма ще може да участват всички училища - общински, държавни и частни, като ще има партниране между тях в областта на образователните иновации. Създава се и платформа, като в нея родителите ще може да видят в кои училища в страната има иновации - по математика или по екология, например и как се правят те в различните училища, обясни Михалевска.

С най-висок бюджет от 36 милиона лева е програмата "Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от предучилищното и училищното образование". Програмата "Мотивирани учители" се финансира с 1 700 000 лева, "Без свободен час" - с 2,5 милиона лева, "Роден език и култура зад граница" - с 1 500 000 лева, "Подпомагане на дейностите на общините за образователна десегрегация" с 1 милион лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.