ЕС с нови правила за международните бракове и съжителства

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270021 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От днес започват да се прилагат регламентите на ЕС за изясняване на правилата, приложими към имуществения режим на международните брачни двойки или регистрирани партньорства.

С тях се установяват ясни правила при развод или смърт и ще се сложи край на паралелните и евентуално противоречащи си производства в различни държави членки, свързани например с имущество или банкови сметки. Накратко те ще внесат повече правна яснота за международните двойки, съобщиха от Европейската комисия. 

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "Началото на прилагане на тези регламенти е добра новина за нарастващия брой международни двойки в Европа. Става дума за даване на яснота на хиляди европейски двойки за това, какво ще се случи с тяхното имущество в случай на развод или кончина на един от двамата. Убеден съм, че тези разпоредби ще подпомогнат много европейски двойки да се справят в такива трудни моменти".

"Новите правила ще допринесат за по-лесното разделяне на общи активи и при по-малко разноски, както и за облекчаването на хората, намиращи се в трудни обстоятелства.Повече от 16 милиона международни двойки ще се ползват от ясни процедури в случай на развод или на смърт на партньор. Те ще могат да спестяват около 350 милиона евро всяка година под формата на правни разноски. Призовавам останалите държави членки да се присъединят към засиленото сътрудничество в интерес на всички международни двойки в ЕС", заяви комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието Вера Йоурова.

Тъй като не бе възможно да се постигне единодушие сред всички държави членки, правилата ще се прилагат в 18 от тях: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.

Новите регламенти:

-

ще изясняват кой национален съд е компетентен да помогне на двойките при управлението на тяхното имущество или при разпределението му между тях в случай на развод, раздяла или смърт;

-

ще изясняват кое национално право има предимство, в случай че са приложими правилата на няколко държави;

-

ще улесняват признаването и изпълнението в една държава членка на съдебно решение по имуществени въпроси, постановено в друга държава членка. 18-те държави членки, присъединили се към засиленото сътрудничество, съставляват 70 % от населението на ЕС и мнозинството от международните двойки, живеещи в Европейския съюз. Тези държави членки приеха регламентите през юни 2016 г. в рамките на засилено сътрудничество. Останалите държави членки могат да се присъединят по всяко време и към двата регламента.

Държавите членки, които не участват в засиленото сътрудничество, ще продължат да прилагат своето национално право (включително нормите на своето международно частно право) към трансгранични случаи, свързани с имуществения режим между съпрузи и имуществените последици на регистрираните партньорства.