Бизнесдама се призна за виновна във Враца, прикривала данъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270106 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Собственичка на ЕТ с инициали Г.Б. се е признала за виновна за извършено данъчно престъпление и се е споразумяла с Окръжна прокуратура - Враца. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В периода от около три години – от 11.06.2009 г. до 10.04.2012 г., подсъдимата Б., като управител и собственик на еднолично търговско дружество, избегнала установяването и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, дължими по ЗДДС. Престъпното деяние било осъществено чрез посредственото извършителство на счетоводителя на фирмата – Ю.С.

Г.Б. регулярно подавала справки-декларации пред Териториална дирекция на НАП офис Враца, като декларирала разходи по фиктивни доставки с право на данъчен кредит. За целта, при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите по приходите, били прилагани неистински документи – данъчни фактури на различна стойност, в които като доставчик фигурирали различни юридически лица.

По този начин Г.Б. приспаднала неследващ се данъчен кредит, чиято обща сума възлиза на 39 560 лева.

Подсъдимата е признала вината си и е възстановила причинените от нея имуществени вреди. Със сключеното споразумение тя се е съгласила да й бъде наложено наказание от шест месеца „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и е приела да заплати направените в досъдебната фаза на процеса разноски в размер на 1668,24 лева.

Споразумението е одобрено от съда и има последиците на влязла в сила присъда.