Лекар предписа курабийки с канабис на 4-годишен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270408 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Лекар в Калифорния се бори за лиценза си, след като предписа курабийки с канабис на 4-годишно момче, предаде Би Би Си.

Д-р Уилям Айделман, който лекувал с природни лекарства, каза, че малки дози от марихуана помагат на децата да овладеят емоционалните си изблици.

Лекарят поставил грешна диагноза на момчето, че имало биполярно разстройство и дефицит на вниманието, предаде БНР.

Медицинският съвет на Калифорния постанови лицензът на д-р Айделман да бъде отнет, но той обжалва решението.

В мотивите си съветът обаче не посочва, че причината е предписването на канабис, а „небрежност в грижите и лечението“, при които той не се консултирал за случая с психиатър.

Бащата на момчето отишъл при д-р Айделман през септември 2012 г., тъй като то буйствало в училище.

Лекарят препоръчал малки дози канабис. Това било разкрито, когато училищната медицинска сестра била помолена да дава на момчето курабийки с канабис по обед.

Като дете бащата на момчето имал дефицит на вниманието и биполярно разстройство и имал негативен опит от предписаните му тогава лекарства, като казал, че се чувствал като „човешко морско свинче“.

Той започнал да употребява марихуана по-късно в живота си, като тя му помогнала да се успокои и да промени отношението към съпругата си, към която преди това „проявявал гняв“.

Бащата осигурил по-рано канабис за по-големия си син, който имал дефицит на вниманието и биполярно разстройство. Той твърди, че марихуаната имала „положителен ефект“ и двете му деца.

Канабисът за медицински цели е законен в Калифорния от 1996 г., а по думите на д-р Айделман той предписал този лек на хиляди пациенти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена