Около 300 мигранти са настанени в приюти в Париж в очакване на рязко застудяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270414 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Френските власти изведоха тази сутрин 301 мигранти и бежанци от неофициален лагер в северната част на Париж преди очаквано рязко застудяване, съобщи регионалната префектура, цитирана от ДПА и БТА. 

Операцията беше рутинна, но е важна, предвид прогнозите за силни снеговалежи в района на Париж, отбеляза говорител на префектурата, уточнявайки, че в приюти са настанени само мигранти, които са пожелали това.

В последните години в Северен Париж и близките предградия редовно изникват неофициални палаткови лагери. Според ръководителя на благотворителната организация "Франс тер д'азил" ("Франция, земя на убежище") Пиер Анри в подобни лагери в момента се предполага, че живеят между 1300 и 1400 души. Броят е значително по-малък от 2200, колкото бяха по-рано този месец, в резултат на поредица евакуации, включително днешната, отбеляза Анри.

Много от хората, които живеят в подобни лагери, предпочитат да избягват контакта с властите, тъй като данните им са въведени първо в други страни от Европейския съюз и съгласно европейското законодателство те би трябвало да бъда върнати там.

Пиер Анри каза, че около 20 процента от тези хора са кандидати за убежище и дори признати бежанци, които теоретично имат право на настаняване.