Консервативни критици на Мей заговориха за План С за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270638 www.24chasa.bg
Тереза Мей СНИМКА: Ройтерс

Влиятелни евроскептици и проевропейски критици от Консервативната партия на Тереза Мей се обединиха в призив към британския премиер за подкрепа на "План С" за Брекзит, включващ удължаване на преходния период след Брекзит, докато се водят преговори за ново споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, предаде ДПА.

План С включва ревизирана версия на клаузата за предпазния механизъм, целящ да гарантира, че ирландската граница ще остане отворена и след Брекзит. ЕС обаче вече настоя, че няма да предоговаря споразумението за Брекзит, което постигна с Мей миналата година.

Така нареченият План С е подкрепян също и от северноирландската Демократична юнионистка партия, чиито 10 депутати подкрепят правителството на малцинството на Мей от юни 2017 г., предава БТА.

Днес Мей ще се опита да убеди депутатите в Камарата на общините да подкрепят нейния план за Брекзит, но се очаква тя да срещне силна опозиция от тяхна страна. Според медиите днес Тереза Мей ще обещае на парламента, че ще поиска от Брюксел да промени клаузата за предпазния механизъм.

Депутатите ще гласуват днес няколко юридически необвързващи поправки на плана на Мей за Брекзит, които тя предложи след вота от 15 януари, когато огромно мнозинство парламентаристи отхвърлиха нейната сделка за Брекзит. Десетки евроскептици от Консервативната партия, парламентаристи от Демократичната юнионистка партия и много проевропейски консерватори гласуваха тогава срещу сделката. Повечето от тези депутати са против предпазния механизъм, който може да постави Северна Ирландия за неопределен период под разпоредби, различни от останалата част на Обединеното кралство.

Според консервативния депутат Ники Морган предложението за План С за Брекзит "включва преработена форма на предпазния механизъм, представена като олекотена версия на споразумение за свободна търговия и включва ангажименти от всички страни, че няма да има твърда граница на остров Ирландия".

Днес източник от британската Лейбъристка партия каза, че тя ще подкрепи план за Брекзит, който може да отсрочи датата за излизане на Великобритания от ЕС - 29 март. Лейбъристите обаче ще подкрепят предложена от лейбъристката депутатка Ивет Купър поправка, която дава на Мей срок до 26 февруари да договори такава сделка за Брекзит, която да удовлетвори парламента. Ако тя не може да го направи дотогава, парламентът може да я принуди да поиска отсрочване на датата за излизане от ЕС. Зад предложението на Купър застават 103 парламентаристи, сред които и от Консервативната партия на Мей.