Бургас гласува стратегически бюджет - набляга на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270773 www.24chasa.bg
Димитър Николов СНИМКА: Архив

Ако беше предизборен, щяхме да налеем парите в улици и тротоари, казва кметът Димитър Николов

Образованието заема водеща роля в бюджета на Бургас за 2019 г., който бе гласуван след остри спорове между управляващи и опозиция. С 41 гласа го подкрепиха всички без БСП и Живко Табаков от Движение "България на гражданите". С изключение на данъка за колите, който е законово регламентиран и за него Бургас гласува най-ниските ставки за завишение на старите автомобили, други местни налози не бяха променени.

"Близо 40% от капиталовите разходи са за образование, което е рекорден размер. Досега откакто аз управлявам община Бургас, такъв процент за тази дейност не е имало", заяви кметът Димитър Николов. И отхвърли критиките на опозицията, че бюджетът бил предизборен.

"Напротив, антипредизбоен е. Щеше да е популистки, ако тези пари ги бяхме налели в улици и тротоари, което се вижда от хората. Но насочихме средствата в образованието - това е стратегическа инвестиция и резултатите от нея не се виждат веднага", заяви Николов.

Плановете на администрацията са да внедри нови технологии и проекти в общината, които досега не са прилагани в България. Един от проектите е за изравняване нивото на първолаците във всички училища.

"Това е бюджет на неравенството и лъжата", определи го обаче Живко Табаков от Движение България на гражданите. Той недоумявал, че при рамка от 270 млн. лв. общината ще продава активи за 5 млн. лв. и ще тегли кредит за 11 млн. лв. Не били достатъчни като инвестиция и проектите за реконструкция на Немската болницата, Дома на НХК, три булеварда и лодкостоянката в Крайморие. Недоразумения имало и при разпределяне на парите за спорта - 450 хил. лв. били предвидени за детско-юношеските школи и 430 хил. лв. за 6 представителни отбора, излишно се харчели пари за ансамбъл "Странджа".

Критиките на Табаков срещнаха остра реакция от ГЕРБ, които определиха бюджета като балансиран.

"3 години бяхте част от управляващите. Подкрепяхте всичко, което правим, имаше хвалби. Според мен обаче наближават избори и под предлог, че сте загрижени за бургазлии, наговорихте куп глупости", репликира го Бойчо Георгиев от ГЕРБ. Колежката му Красимира Маркович пък отхвърли упреците за предизборно завишаване на бюджета.

"Бюджетът на Бургас е най-големият в България. Нареждаме се на четвърто място, но реално имаме най-добрият бюджет, защото София получава 58% финансиране от европейските програми, а Пловдив и Варна имат големи държавни субсидии за инфраструктурни проекти, които в Бургас вече са реализирани. Потребностите на гражданите са други", защити бюджета Маркович.

"За нас най-важни са приоритетите за нови работни места, повишаване на заплатите и привличане на инвеститори", заяви Чанков Мирчев от БСП.

"В бюджета няма огромни и помпозни неща, насочен е към всички сфери на обществото. Бюджетът е направен добре и консервативно. Всички показатели са изпълнени в норма и има баланс между потребностите и нуждите на бургазлии", изрази подкрепа Станимир Апостолов от Реформаторския блок.