Орхан Исмаилов научи в ефир, че вече не е лидер на партията НПСД

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270875 www.24chasa.bg
Орхан Исмаилов Снимка: Архив

Бившият зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов научи в студиото на „Лице в лице” по Би Ти Ви новината, че вече не е председател на Народна партия „Свобода и достойнство”. Политическата сила беше разтърсена от скандал през последните дни, след като първо беше обявено, че влиза в коалиция с „Воля” на Веселин Марешки, а след това в ефира на bTV създателят й Касим Дал обяви, че този ход на Исмаилов не е бил съгласуван.

Днес следобед от пресцентъра на НПСД обявиха, че Изпълнителният политически съвет на партията е взел решение да освободи сегашния лидер и да постави Дал начело до провеждането на конгрес.

Според Исмаилов всичко това е било „активно мероприятие” с цел да бъде компрометиран.

„Когато един човек обвинява някого, че не спазва устава, че отишъл някъде да прави коалиция – същият този човек гласува за това споразумение!”, възмути се Орхан Исмаилов. Той обясни, че по устав единствен може да свиква съвета и на по-ранно заседание 13 от членовете са били „за” съвместно явяване с партията на Марешки.

Той допълни, че половината от хората от съвета въобще не са били питани за неговата оставка, а и всъщност даже няма подписвано коалиционно споразумение с „Воля”. По думите му коалиция с евроскептичната партия около 5 много конкретни точки, свързани с икономика, сигурност, стандарт на живот и т.н. е по-добър вариант от бездействие и тази позиция е била споделена и от Касим Дал.

„Сега разбираме каква е целта на тази частна партия на Касим Дал”, заяви бившият вече лидер на НПСД. Той допълни, че централата на партията от няколко седмици се води в частен имот на бившия зам.-шеф на ДПС. Това довело до абсурден сюжет през уикенда при опита на Исмаилов да вземе документи, печати и пароли: „В събота аз влязох с взлом в офиса на партията – регистрация в Трето районно”.

Той допълни, че се е наложило да се правят партийно съвещание в гинекологичния кабинет на зам.-председателя.

Исмаилов сравни случилото се в НПСД с атаката, свалила Лютви Местан от лидерския пост в ДПС. „Битката е с кукловодите на Прехода в лицето на Касим Дал, той е сянката в тази партия, аз съм публичността”, обяви бившият вече председател. Той се оплака, че през последната година работата на партията е била саботирана от вътрешната опозиция.