Основната опозиционна партия на Турция се тресе от скандали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7271540 www.24chasa.bg
Кемал Кълъчдароглу СНИМКА: Ройтерс

Два месеца преди местните избори, насрочени за 31 март т.г., скандали разтърсват основната опозиционна сила - светската Народнорепубликанска партия (НРП), най-старата политическа формация в страната, основана от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

В основата на скандалите е линията, която ръководството на партията начело с председателя Кемал Кълъчдароглу следва по отношение на местните избори. Дългогодишни активисти обвиняват Кълъчдароглу и неговите хора в отклонение от курса, завещан от Ататюрк.

След дълги преговори Кълъчдароглу и председателката на дясно ориентираната "Добра партия" Мерал Акшенер постигнаха споразумение за взаимна подкрепа на кандидатите на местните избори. Заседанието на изпълнителния комитет на НРП за определяне на кандидатите за кметове на общините на основната опозиционна сила продължи около 18 часа под ръководството на председателя Кемал Кълъчдароглу. Утвърдени бяха общо 842 кандидати. Според източници "от кухнята" скандали са съпровождали цялото заседание.

Особено бурен скандал се разрази около кандидата за кмет на голямата община на Измир Тунч Сойер, чиято кандидатура се подкрепяла твърдо от Кълъчдароглу. Стигна се дотам, че депутатката от НРП, член на Комисията за обществено развитие към парламента, Севда Ердан Кълъч демонстративно напусна заседанието. Ръководителката на истанбулската партийна организация Джанан Кафтанджъоглу пък подаде оставка, макар да я оттегли четири часа по-късно.

Измир, третият по големина град в страната, наричан "светското лице на Турция", е считан за крепостта на НРП. Три последователни мандата кмет на града беше Азиз Коджаоглу, смятан за един от най-добрите градоначалници на Турция. Но поради противоречия с председателя Кемал Кълъчдарлоглу обяви, че няма да се кандидатира за пореден мандат, въпреки желанието на измирлии. Когато стана известно обаче, че Тунч Сойер ще бъде предложен за кмет, Коджаоглу публично обяви, че при такъв вариант има голяма опасност да изгубят Измир (срещу кандидата на ПСР - бившият министър на икономиката Нихат Зейбекджи, който е много влиятелна фигура в средите на ПСР). В разговор с Кълъчдароглу досегашният кмет дори обяви, че е готов да бъде издигнат за кандидат, но партийният бос остана непреклонен и не допусна кандидатурата на Коджаоглу да бъде поставена за обсъждане на заседанието на изпълнителния комитет.

Близки до НРП източници обвиниха Кълъчдароглу и изпълнителния комитет в тайно съглашателство с прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която има негативен имидж заради предполагаемите си връзки с терористичната групировка ПКК (Кюрдската работническа партия). Запитан защо електоратът на опозицията е срещу кандидатурата на Тунч Сойер, журналистът от измирския вестник "Йени асър" Ерхан Гюленч коментира: "Според мен Сойер не е кандидат на алианса Кълъчдароглу-Акшенер. Той е кандидат на тайна договореност, постигната между Кълъчдароглу и прокюрдската ДПН. Линията, която следва Кълъчдароглу като лидер на основаната от Ататюрк светска НРП, всъщност се доближава до политическата линия на ДПН, която е продължение на терористичната групировка ПКК. Тунч Сойер е от кметовете на НРП, чиято политика се доближава до тази на прокюрдската партия".

Предположението на журналиста се подсилва от факта, че прокюрдската ДПН обяви, че няма да издига свои кандидати за кметове в големите метрополии, между които е и Измир. Подобна е ситуацията и с кандидата за кмет на Кадъкьой, Шендил Дара Одабашъ, когото обвиняват за връзки с прокюрдската ДПН и поради това има силно недоволство и протести от страна на електората на НРП срещу кандидатурата му.

Лавина от протестни коментари заля социалните мрежи. "Как ли ще се появи, ако бъде избран за кмет на Кадъкьой Одабашъ, на честванията на празника на Републиката (националния празник), 29 октомври, който ДПН не зачита", пита един потребител.

В Мерсин пък не допуснаха новия кандидат да влезе в офиса на партията.

Недоволство цари и сред изселническия електорат на НРП.

"Сред електората на изселниците от България има много и добре подготвени личности, отдали немалко труд и умения за просперитета на партията на Ататюрк", казва дългогодишен активист на НРП от компактно населения с български изселници истанбулски квартал Авджълар, който пожела анонимност. "Но за съжаление всичките ни усилия да включим наши хора в кандидатските листи останаха без резултат и то главно заради нежеланието на централното ръководство. Лошо, много лошо е това", коментира още той.

В истанбулския квартал Авджълар вместо дългогодишната кметица д-р Хандан Топрак Бенли бе издигната нова кандидатура - на Туран Ханчерли. Д-р Хандан Топрак досега бе единствената жена кмет в мегаполиса Истанбул.

В азиатската част на мегаполиса, в квартал Картал, който също е населен компактно с български изселници, на мястото на досегашния кмет Алтънок Йоз бе издигната кандидатурата на Гьокхан Юксел. За кмет на Адалар, както са наричани Принцовите острови, бе издигната знакова фигура - Ердем Гюл, журналист от партийния вестник на НРП "Джумхуриет", който наскоро бе освободен от затвора, където лежа по обвинение за шпионаж. Принцовите острови се считат за една от крепостите на НРП в Истанбул и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отдавна има апетити за тяхното ръководство.

Със скандал напусна НРП една от знаковите фигури в партията - Мустафа Саръгюл, бивш кмет на Шишли, централната община на Истанбул, след като Кълъчдароглу отказа да го включи сред потенциалните кандидат-кметове. Саръгюл все пак ще се кандидатира за кмет на Шишли, но от Демократичната лява партия на покойния премиер Бюлент Еджевит. Макар че тази партия изгуби доста от престижа си, Саръгюл има доста поддръжници, което предполага, че битката за Шишли ще бъде оспорвана.

Очаква се да бъдат обявени кандидатите и за още 10 общини на Истанбул, между които са Бейликдюзю, Кючюкчекмедже, Малтепе, Багджълар, Силиври.

Ръководството на НРП издигна за кмет на голямата община на Бурса Мустафа Бозбей. Той е известен като кмет на община Нилюфер с много голям опит и има широка подкрепа сред изселниците. Ако Бозбей успее, НРП фактически ще отнеме Бурса от управляващата ПСР. Предишният кмет Реджеп Алтепе бе отстранен от Ердоган заради отлив на гласове от ПСР на президентските избори.

В стратегията на Кемал Кълъчдароглу прави впечатление, че при новите кандидатури той залага на млади, по-малко известни имена, доказали се на местно ниво. Пример за това е кандидатът за кмет на Истанбулската голяма община Екрем Имамоглу, сочен като образцов досегашен кмет на една от ключовите общини на НРП - Бейликдюзю. Имамоглу ще се бори за кметското място на мегаполиса Истанбул срещу Бинали Йълдъръм, бивш премиер и настоящ председател на парламента. Йълдъръм се ползва с много добра репутация още от времето, когато бе ръководител на дирекцията по морския транспорт на Истанбул, и изглежда има силни шансове за успех. Критиците му обаче го обвиняват, че не е подал оставка от поста председател на парламента, както изисква законът.