Мадуро: Ако империалистите искат нови президентски избори, да чакат до 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7271829 www.24chasa.bg
Николас Мадуро СНИМКА: Ройтерс

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви днес, че би подкрепил произвеждане на предсрочни парламентарни избори в страната, но отхвърли идеята за нови президентски избори, съобщи Франс прес.

"Би било много добре да се произведат по-рано парламентарни избори, това би била много добра форма на политическа дискусия, добро решение с народен вот", заяви Мадуро в интервю за руската агенция РИА, взето в Каракас. В същото време той се обяви против нови президентски избори, за каквито настояват редица страни по света. "Президентските избори се състояха преди по-малко от година, преди 10 месеца, по всички конституционни и законни параметри", изтъкна Мадуро. "Ние не приемаме ултиматум от когото и да било в света, не приемаме шантаж. Президентските избори във Венецуела се състояха, и ако империалистите искат нови избори, нека почакат до 2025 година", посочи той, цитиран от БТА.

Запитан дали очаква да бъде извършено ново покушение срещу него, Мадуро отговори, че това е "сложен въпрос". "На първо място, съдбата ми е в Божиите ръце, аз съм християнин и вярвам в закрилата на Господ. През цялото време ме защитава народът на Венецуела, ние имаме добра разузнавателна служба. Но, без съмнение /президентът на САЩ/ Доналд Тръмп е дал заповед да ме убият, казал е на правителството на Колумбия, на колумбийската мафия да ме убият", посочи президентът.

По думите на Мадуро основните мотиви в действията на САЩ към Венецуела са "да получат нейния петрол и други ресурси" и "да унищожат примера, идеите, духа на Симон Боливар".

По-рано днес Мадуро заяви, че САЩ искат да превърнат Венецуела във Виетнам в Латинска Америка. "Народе на Съединените щати, моля за вашата подкрепа, за да отхвърлим опитите на правителството на Доналд Тръмп да превърне моята родина във Виетнам в Латинска Америка", написа той в Туитър.