"24 часа" преди 10 м.: Министерство съди строителя на ларгото за 754 хил. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7271841 www.24chasa.bg
Изкъртени плочки по купола на ларгото СНИМКА: Алексей Димитров

На 26 март м.т. "24 часа" е публикувал този материал, който разкрива подробности по скандала с Ларгото и забавянето на строителството от фирма "Антична Сердика". Публикуваме го отново, тъй като ново развитие няма. Делото продължава да чака втора инстанция.

Министерството на културата съди консорциума “Антична Сердика” за 754 хил. лв., показа проверка на “24 часа”.

Причината са забавени срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи, пише в материалите по делото.

Всичко, което трябва да знаете за:

Софийският градски съд е отхвърлил иска на министерството, което е възложило обществената поръчка за изграждане на комплекса. Ведомството трябва да плати на фирмите от консорциума 26 хил. лв. разноски. Очаква се делото да се разгледа в Апелативния съд, но още не е насрочено.

Преди седмица във фейсбук бяха разпространени снимки от обекта, които показват разбити плочки, течове, липса на осветление и счупени стъкла на купола. Оказва се, че по договора и поддръжката на обекта отдавна има спорове между Министерстовото на културата и консорциума “Антична Сердика”.

“Направените в медиите констатации са заради неправилна експлоатация и липса на адекватна поддръжка на обекта. В ДЗЗД “Антична Сердика” има постъпили сигнали и информация от свидетели за

извършено

снегопочистване

с тежкотоварна

техника,

което е недопустимо, защото настилката е проектирана и изпълнена само за пешеходци”, казва инж. Росен Колелиев, който представлява консорциума, изградил втори и трети етап на обекта.

Няколко пъти е искано от Министерството на културата постоянна поддръжка на “Антична Сердика”, но досега това не е изпълнено.

В отговора на Росен Колелиев пише още, че отводнителната система трябва да бъде почиствана от отпадъци поне два пъти годишно, което не се прави.

Заради това тя се е запушила и се превърнала в безотточен басейн. Така водата, която се задържа под повърхността на настилката около куполите, прониква под конструкцията и поврежда облицовките на комплекса.

“По същия начин стои въпросът и с куполите, климатичната, осветителната и другите системи на обекта”, казва инж. Колелиев. 

“Обектът е в гаранция и дефектите в изпълнението трябва да бъдат отстранени от изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика" за негова сметка съгласно условията на договора. В случай на неизпълнение Министерството на културата ще предприеме действия по съдебен ред”, отговарят от Министерството на културата на запитване на “24 часа”. Посочват още, че от датата на издаване на разрешение за ползване ларгото функционира и там се провеждат културни събития.

Докато все още се чака ремонтът на “Антична Сердика” да започне, възложителят по договора - Министерството на културата, и фирмите от консорциума, които са изградили втория и третия етап на обекта, водят съдебна битка за 754 хил. лв.

Обществената поръчка за ларгото е обявена през юни 2014 г. Целта на проекта е да се свържат в едно археологическите разкопки в центъра на София с модерната градска среда.

Цената е

12 569 394 лв.,

а срокът за

изграждането

на обекта е

7 месеца

Търга печели консорциумът “Антична Сердика" с водещ партньор варненската “Пътища и мостове”, държавната “Реставрация” ЕАД, “Пътстрой-Варна” и “Финанс груп 2013” ЕООД.

Последното дружество по това време е собственост на Ирена Георгиева,

майка на

изгряващата

поппевица

Гери-Никол

“Финанс груп 2013” е продуцент на първите клипове на звездата.

Работата по обекта започва веднага след сключването на договора. Няколко пъти се налага тя да бъде прекъсвана заради археологически разкопки. Възникват обаче и непредвидени обстоятелства и необходимост от още строителни дейности. Затова с ДЗЗД “Антична Сердика” е сключен още един договор, този път за 2,1 млн. лв. Срокът за приключване на работите е определен със споразумение за 20 януари 2016 г.

Работата е завършена на 29 декември 2015 г., а на 25 януари 2016-а Министерството на културата приема обекта без забележки.

4 дни по-късно обаче Държавната приемателна комисия (ДПК) към Министерството на регионалното развитие и благоустройство открива пропуски на свое заседание.

Съставен е протокол, в който са посочени неизвършени дейности.

Според документа

не са монтирани

50% от стъклата

на купола,

а вместо тях има плексигласови плоскости.

Няма шпакловка на облицовъчните аквапанели, има наклонени колони и гредови елементи. И още: не са довършени окачените тавани в южната част на ларгото, асансьорът не е остъклен и изолиран, не са довършени осветлението, елинсталацията на пожароизвестителната система и видеонаблюдението.

Друг извод на комисията е, че по тавана на част от обекта е монтирано винилово платно, което не отговаря на изискванията, посочени са и ред други нарушения.

Всичко това е описано в решението на Софийския градски съд от 28 декември 2017 г.

“Неизпълнените строително-монтажни работи са извършени в рамките на договора. Обектът е приет от Държавната приемателна комисия и е издаден акт 16”, отговарят от Министерството на културата, като посочват, че на първа инстанция искът им за забавено изпълнение е отхвърлен, но са обжалвали.

Заради нуждата от поправяне на ларгото ДПК приема строежа за годен на 25 февруари 2016 г. - 36 дни по-късно от предварително договорения краен срок. Точно това е и причината от Министерството на културата да поискат неустойка по договора с консорциума в размер на 0,2% на ден от цялата сума, или точно 754 хил. лв.

Исковата молба срещу ДЗЗД “Антична Сердика” е подадена почти 1 г. по-късно - на 20 януари 2017-а,

седмица преди

назначаването на

служебното

правителство

на президента Румен Радев.

Съдът обаче приема, че според клауза в договора строежът е бил изпълнен и приет от възложителя още в края на 2015 г. и няма забавяне на предаването му, дори да се е наложило да се извършват допълнителни строително-монтажни работи.

Министър Боил Банов: Проблемът е по-сложен от 3 разбити плочки

Проблемът с ларгото е по-сложен от три разбити плочки. Там има сериозна отводнителна система, плочките върху самите куполи са закрепени на специални скари и винаги има хипотеза при по-активно въздействие отгоре те да се разместят, коментира пред БНТ министърът на културата Боил Банов.

Той заяви, че в близките дни ще се направи проверка и ще се установи откъде идва проблемът. И не просто ще се замаже отгоре, а ще се направи така, че да не се повтаря, уточни министър Банов.

На въпрос за състоянието на Народната библиотека и необходимостта от сериозен ремонт там министърът на културата отбеляза, че там в продължение на дълги години нищо не е правено.

В Народната библиотека се изисква специална интервенция и се подготвя такова нещо. Ние даваме пари всяка година и кърпим дупки, но така не става. Там трябва цялостно решение, категоричен беше Банов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален