Бизнес климатът в промишлеността, строителството и услугите се подобрява през януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7272497 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

През януари общият показател на бизнес климата нараства с 1.9 пункта в сравнение с декември 2018 г., което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 4.1 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Показателят "бизнес климат в строителството" се повишава с 1.2 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се понижава с 1.7 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 1.2 пункта главно поради подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.